Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Peste 40 la sută dintre femeile însărcinate din provincia Bagmati optează pentru livrarea la domiciliu

Peste 40 la sută dintre femeile însărcinate din provincia Bagmati, care găzduiește și Capitala Federală, au optat pentru livrarea la domiciliu în ultimul an fiscal, potrivit Direcției de sănătate a provinciei.

Potrivit datelor Direcției, doar 59, 17 la sută din totalul nașterilor înregistrate au avut loc în unitățile de sănătate. Din totalul nașterilor instituționale, doar 57 la sută au fost ajutați de lucrători medicali instruiți în provincia Bagmati.

„Un total de 40.83% dintre femei s-au dovedit a fi dat nastere la domiciliu, în 13 raioane din provincie”, a spus Le-Poudel, director al Direcției Sănătate din Bagmati Provincie.

Potrivit datelor furnizate de sănătate Direcția de Bagmati Provincie, în anul fiscal 2019/20, doar 58% din livrări au avut loc în centre de sănătate în timp ce în ultimul an fiscal 2020/21, provincia văzut 59.17% din instituționale nașteri.

Conform datelor de sarcini în centre de sănătate colectate de la guvern și spitale private locale și centrele de sănătate, un total de 1,32,633 femei au fost estimate a fi gravidă în anul fiscal precedent, și de ei, 78,480 femeile gravide optat pentru instituționale nașteri.

Țara a ratat deja propriul obiectiv 2020 de a reduce mortalitatea maternă la 125 la 100.000 de nașteri. Aceasta a redus rata mortalității materne de la 539 la 100.000 în 1996 la 239 la 100.000 în 2016—pentru care țara a primit chiar Premiul pentru obiectivul de dezvoltare al Mileniului.

Obiectivul de sănătate în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU este de a reduce rata mortalității materne la 75 pentru fiecare 100.000 de nașteri până în 2030.

Potrivit Direcției de sănătate din Hetauda, din totalul districtelor 13, majoritatea livrărilor nesigure au avut loc în districtele Rasuwa, Sindhupalchok și Ramechhap.

Doar 26% dintre femei optează pentru nașteri instituționale în Rasuwa, conform datelor Direcției de sănătate.

Potrivit Hemnath Khatiwada, Sectorul Informal Centrul de Service (INSECT) reprezentant al Rasuwa, cele mai multe familii se bazează pe vindecatorii traditionali pentru a vedea femei printr-o sarcina si de livrare în district.

„Analfabetismul și lipsa de acces ușor la centrele de sănătate sunt, de asemenea, motivele pentru care familiile din Rasuwa nu opta pentru instituționale nașteri,” Khatiwada spus.

Potrivit datelor de la Direcția de Sănătate publică, 72 la suta dintre femeile din la ramechhap, 69 la sută în Sindhupalchok, iar 58 la sută în Sindhuli și Dhading raioane nu vizita centrele de sănătate, fie pentru pre sau post-natale controale.

Din cele 13 districte, doar Chitwan are un record de 100 la sută de nașteri instituționale, potrivit șefului Biroului de sănătate al districtului Chitwan, Dipak Tiwari.

După Chitwan, Lalitpur are cel mai mare număr de femei însărcinate care vizitează centre de îngrijire a sănătății pentru naștere.

„Peste 90 la sută dintre femeile din Lalitpur nasc în centrele de îngrijire a Sănătății”, a declarat Indramani Bhandari, un oficial al Direcției.

În districtul Kathmandu, 28% dintre femei optează pentru livrări nesigure la domiciliu. Doar 72 la sută merg la centrele de naștere pentru a naște, conform datelor guvernamentale.

Cincizeci și trei la sută dintre femeile dau nesigur nașteri în Nuwakot, urmat de 51 la sută în Makawanpur și Dolakha, 49 la sută în Kavre și 38 în Bhaktapur, datele arată.

Bagmati Provincie a 13 spitale, 42 de asistență medicală primară centre, 642 centre de sănătate, 103 urbane, centre de sănătate, 2,482 centre de vaccinare, 1,983 clinici și 9,381 femei îngrijire a sănătății lucrătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.