Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Maoists mulls mecanism pentru a „ajuta” miniștrii săi

Partidul Comunist din Nepal( Centrul Maoist), care este un partener major în coaliția condusă de Sher Bahadur Deuba, se pregătește să formeze un mecanism care să-i ajute pe miniștrii săi să funcționeze mai bine.

Președintele Pushpa Kamal Dahal, în timpul ședinței Comitetului Permanent al partidului care a început luni, a propus un mecanism care să ofere celor cinci miniștri din partidul său feedback-ul necesar, pe lângă monitorizarea și evaluarea lucrărilor lor.

„Președintele Dahal a propus formarea unui mecanism și acesta ar putea fi format la scurt timp după discuții în cadrul reuniunii permanente a Comitetului permanent al partidului”, a declarat Ganesh Sah, membru al Comitetului permanent. „Dahal a propus formarea unui mecanism de trei până la cinci membri pentru a se asigura că miniștrii noștri au performanțe bune în acest mandat și acest lucru ar fi util pentru viitoarele sondaje.”

Anterior, când Dahal a co-prezidat Partidul Comunist din Nepal (NCP), propunerea sa de a forma un mecanism all-party pentru a „sprijini” guvernul condus de KP Sharma Oli a fost respinsă de propriii săi lideri de partid spunând că măsura nu este susținută de prevederile constituționale.

Recent, atunci când partidul se pregătea să se alăture guvernului, Dahal apropiat al lui și fostul ministru Haribol Gajurel au cerut ca el ar trebui să conducă echipa în guvern. În acest fel, el va aduce programe centrate pe oameni, cu accent pe alegeri.

Cu toate acestea, el nu a fost trimis guvernului.

Maoist Centrul are șase miniștri—Pampha Bhusal (Energie), Janardan Sharma (Finanțe), Devendra Poudel (Educație), Sashi Shrestha (de Gestionare a Terenurilor), Maheshwar Jung Gahatraj (Tineret și Sport) și Bodhmaya Kumari Yadav (Ministru de Stat pentru Educație).

În urma deciziei Curții Supreme din Martie de a anula unificarea dintre CPN-UML și CPN (Centrul Maoist), Maoiștii s-au aflat într-o poziție mai slabă din punct de vedere electoral, deoarece CPN-UML are o bază mai mare de alegători. Deci, partidul a discutat modalități de îmbunătățire a performanței electorale printr-un serviciu public mai bun în timp ce se afla în guvern.

„Formarea unui astfel de mecanism nu este o practică nouă în partidul nostru, deoarece va ajuta ghida pe noii miniștri să funcționeze mai bine”, a spus Pampha Bhusal, un membru al Comitetului Permanent și ministru.

Dar unii lideri și miniștri din guvernul Deuba consideră că un astfel de mecanism nu este necesar, deoarece miniștrii își informează în mod regulat liderii de vârf și primesc instrucțiuni. Ei chiar cred că un astfel de mecanism ar putea împiedica miniștrii să gândească și să lucreze liber.

„Nu cred că un astfel de mecanism ar fi necesar ca miniștrii consulte întotdeauna partid înainte de a lua decizii cruciale”, a spus Birodh Khatiwada, care conduce CPN (Socialist Unificat) în guvern. „Partidul ar trebui să ofere sugestiile necesare și ar trebui să ascultăm Partidul.”

El a declarat că guvernul trecut imediat nu a putut funcționa corect și sa prăbușit din cauza luării deciziilor unilaterale de către premierul de atunci, KP Sharma Oli.

Reuniunea a discutat, de asemenea, un mecanism comun restante al alianței cinci partide pentru a ghida guvernul.

„Alianța celor cinci partide a convenit deja să formeze un mecanism de susținere a Guvernului”, a declarat Girirajmani Pokhrel, membru al Comitetului Permanent al Centrului Maoist și fost ministru. „Acum că Guvernul și-a luat forma completă, liderii vor relua discuțiile pe această temă.”

Analiștii politici au spus însă că formarea unui astfel de mecanism înseamnă urmărirea acțiunilor miniștrilor, ceea ce ar crea în cele din urmă presiune asupra primului ministru.

„Formarea unui mecanism politic care să ghideze miniștrii nu ar face decât să întărească controlul partidului asupra lor. Dacă partidele doresc cu adevărat să-și sprijine miniștrii, atunci ar trebui să formeze mai degrabă o echipă de experți”, a declarat Rajendra Maharjan, analist politic. „Astfel de mecanisme, pe lângă controlul lucrărilor miniștrilor, ar putea promova și corupția în beneficiul partidelor.”

Potrivit Maharjan, Nepaleză miniștrii sunt în mare nevoie de consilieri și experți pentru a le ajuta să ia decizii mai bune sau altceva miniștri ar putea fi influențat de ‘strâmb’ a funcționarilor publici și corupt intermediari.

Un alt analist politic Mrigendra Bahadur Karki a declarat că partidele din coaliție ar putea folosi un astfel de mecanism pentru a crea o presiune suplimentară asupra primului ministru și chiar a cămășii de forță.

„Cred că un astfel de mecanism ar merge împotriva valorilor democrației liberale”, a declarat Karki, directorul executiv al Centrului pentru Nepal și Studii Asiatice. „Este, de asemenea, împotriva sistemului de guvernare al Primului Ministru.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.