Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Congresul poate numi vicepreședinte, lăsând loc de ministru de stat pentru Janata Samajbadi

Alianța de guvernământ este aproape de un acord privind numirea unui vicepreședinte.

Inițial, alianța cu cinci partide a fost de acord să aloce poziția Partidului Janata Samajbadi după ce nu a obținut poziția de ministru de stat, care fusese promisă anterior Partidului. După 8 octombrie, Cabinetul de expansiune, Nepaleză Congresul a nouă miniștri și un ministru de stat, CPN (Maoist Centru), cinci miniștri și un ministru de stat, CPN (Socialist Unificat), a primit patru miniștri și un ministru de stat, și Janata Samajbadi patru miniștri. Partidului nu i s-a putut asigura funcția de ministru de stat promisă din cauza prevederii Constituționale care limitează dimensiunea cabinetului la 25 de membri.

Alianța a oferit apoi Partidului postul de vicepreședinte la care partidul a decis să o nominalizeze pe Amrita Agrahari. Dar acum un post de ministru a devenit vacant în urma demisiei pe 10 octombrie de către Ministrul pentru Comerț Industrie și Consumabile Gajendra Hamal, după acuzațiile că el a fost numit pe Șeful Justiției Cholendra Shumsher Rana e recomandare.

Un lider senior al Partidului Janata Samajbadi, care se află în cabinetul Deuba, a declarat că scenariul s-a schimbat după demisia lui Hamal. „Este foarte probabil ca Congresul să păstreze pentru sine Ministerul Industriei, Comerțului și aprovizionărilor și să elibereze funcția de ministru de stat”, a declarat el Pentru Post. „Și Partidul Nostru poate obține ministrul de stat în timp ce Congresul ar putea numi candidatul său ca vicepreședinte.”

Candidatul Congresului nepalez, Umesh Shrestha, este ministru de stat care are grijă de Biroul Primului Ministru. Liderii partidului de guvernământ spun că este încă neclar dacă Shrestha va fi promovat la rangul de ministru, dar partidul este gata să părăsească stat ministrul poziția și să păstreze Ministerul Industriei, Comerțului și Consumabile pentru sine.

Dacă se întâmplă acest lucru, Partidul Janata Samajbadi va numi un ministru de stat într-unul din cele patru ministere pe care le conduce.

Între timp, nepaleză Congresul bici Pushpa Bhusal a fost touted ca candidat al partidului pentru vicepreședinte.

„Poziția vicepreședintelui este o parte a împărțirii puterii în alianța de guvernământ”, a declarat Krishna Bahadur Mahara, purtătorul de cuvânt al CPN (Centrul Maoist). „Părțile o vor finaliza împreună cu funcția ministerială vacantă în Cabinet.”

În ciuda faptului că este o poziție crucială a unuia dintre cele trei organe de stat, poziția vicepreședintelui este vacantă de când Shiva Maya Tumbahangphe a demisionat din funcție la 20 ianuarie 2020. Ea a trebuit să demisioneze în urma apoi Partidul Comunist Nepal (NCP) a decis să-domeniul Agni Sapkota pentru Vorbitor după Krishna Bahadur Mahara a demisionat în urma acuzația de tentativă de viol. Demisia lui Tumbahangphe a fost o necesitate pentru Sapkota să devină vorbitor, deoarece Constituția Nepalului nu permite vorbitorului și vicepreședintelui din același partid.

Articolul 91 din Constituție prevede obligativitatea alegerii președintelui și vicepreședintelui în termen de 15 zile de la prima ședință a Camerei Reprezentanților. Cu toate acestea, Constituția nu stabilește niciun termen pentru alegerile lor dacă funcțiile rămân vacante parțial pe durata mandatului Parlamentului.

Rajendra Shrestha, ministrul Afacerilor federale și Administrației Generale și liderul Partidului Janata Samajbadi a declarat că alianța de guvernământ este pentru numirea vicepreședintelui din sesiunea în curs a Parlamentului. „Se încearcă numirea unui vicepreședinte din sesiunea în curs”, a declarat el Pentru Post. „Sesiunea actuală va fi însă prorogată până pe 31 octombrie. Deci, numirea trebuie făcută într-o săptămână sau altfel va fi amânată în continuare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.