Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Legea federală a educației rămâne o promisiune neîndeplinită

În timpul unei interacțiunea cu jurnaliștii în Myagdi, marți, Ministrul Educației, Științei și Tehnologiei Devendra Poudel a susținut că promulgarea Federal Legea Educației a fost o prioritate pentru el.

Poudel este al cincilea ministru al educației de la promulgarea Constituției Nepalului și al treilea de la ultimele alegeri generale. Și fiecare ministru a făcut afirmații similare. Cu toate acestea, niciun ministru nu și-a îndeplinit cererea de a avea actul în vigoare, deși au trecut deja peste șase ani de când țara și-a elaborat Constituția de către Adunarea Constituantă.

Programul 8 din Constituție oferă autorităților locale autoritate explicită să se ocupe de educația școlară. Le permite să ia măsurile necesare pentru a gestiona educația la nivel școlar în jurisdicțiile lor.

Un Act și reglementări sunt premise pentru punerea în aplicare a dispoziției constituționale. În absența legii, guvernele locale nu au putut încă să-și exercite autoritatea constituțională. „Așteptăm cu disperare actul de ani de zile. Angajamentele guvernelor succesive s-au limitat la serviciul de buze”, a declarat Bansa Lal Tamang, secretarul general al Asociației Naționale a municipalităților rurale din Nepal, pentru The Post. „Suntem cel mai puțin plini de speranță că legea va fi promulgată înainte de sfârșitul termenilor noștri.”Guvernele locale au mai puțin de un an pentru finalizarea mandatului lor de cinci ani.

Comisia Electorală din 25 octombrie a propus Guvernului desfășurarea alegerilor locale până în a treia săptămână a lunii martie a anului viitor. Tamang a spus că, în absența actului, există o confuzie în rândul angajaților guvernamentali cu privire la supunerea guvernului local sau a guvernului federal. „Educația școlară este în prezent într-un abator. Nu poate fi adus pe drumul cel bun fără a avea o lege în vigoare”, a spus Tamang.

Constituția permite guvernelor locale să facă legi. Cu toate acestea, Constituția mai spune că astfel de legi vor fi nule în măsura în care contravin legii federale. În diferite ocazii în trecut, guvernul federal a emis circulare către guvernele locale, ordonându-le să nu facă legi până când nu sunt formulate acte federale conexe. O cerere scrisă contestând circulara este sub judice în Curtea Supremă.

Experții în educație spun că motivul principal din spatele întârzierii este reticența guvernului federal de a delega autoritatea administrațiilor locale, iar birocrația este complicată în întârziere. Ei au spus că lipsa unui termen constituțional pentru promulgarea legilor precum cea referitoare la drepturile fundamentale este, de asemenea, responsabilă pentru întârziere.

Constituția a făcut obligatorie aplicarea legilor referitoare la drepturile fundamentale în termen de trei ani de la promulgare. Acesta a mai spus că actele existente care contravin Constituției trebuie revizuite în termen de un an de la prima ședință a parlamentului federal. Guvernul a pregătit legile în termenul constituțional. Cu toate acestea, deoarece nu există un astfel de termen constituțional pentru promulgarea legilor federale, guvernele succesive au devenit neglijente în îndeplinirea îndatoririlor lor.

Binay Kusiyait, profesor la Universitatea Tribhuvan, a declarat că reticența reflectă și lipsa de angajament a guvernelor succesive față de punerea în aplicare a Constituției. El a spus că este regretabil faptul că guvernele locale își încheie mandatul fără o lege crucială în vigoare.

„Poate că ministrul Educației a promis că va promulga Legea, dar eu am cea mai mică speranță”, a declarat el Pentru Post. „Este regretabil faptul că niciun guvern nu este serios în legătură cu o problemă sensibilă precum educația.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.