Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Tinkune park a primit un facelift. Și a fost neglijat

La Kathmandu Metropolitan City a pus un ierboase berm decorate cu flori și plante în jurul perimetrului de Tinkune teren în apropiere de Kathmandu pentru a ascunde inestetice teren sterp din punct de vedere al vizita Președintelui Chinez Xi Jinping în cea de-a doua săptămână a lunii octombrie în 2019. Orașul a cheltuit milioane Rs6.5 pentru înfrumusețarea Tinkune, un teren triunghiular cu drumuri din toate părțile.

Dar, la scurt timp după ce Xi a plecat de la Kathmandu, multe flori, plante și patch-uri de iarbă Bermuda Pe Bermuda au fost furate. Mai târziu, orașul a cerut poliției să păzească zona.

Apoi ofițer administrativ al Orașului, Kedar Neupane, a declarat că Orașul a petrecut o suplimentare de Rs3 milioane de euro pentru a înfrumuseța Tinkune înainte de președintele Chinez vizita și instalat diverse statui de animale, inclusiv rinocerul, elefantul și cerbul.

Dar acum oricine vizitează „Parcul Tinkune” poate vedea că statuile de animale din partea de Nord au fost vandalizate, plantele invazive au scăpat de sub control, iar pământul este plin de fecale umane. Localnicii au spus că vandalismul a avut loc cândva după Festivalul Dashain.

„Anul trecut, mi-am petrecut cea mai mare parte a iernii aici stând la soare, dar acum locul este plin de murdărie. Parcul nu are un îngrijitor”, a spus Mamata Thapa, care conduce un magazin de ceai lângă parc. „Oamenii ar veni să facă fotografii cu statuile animalelor, dar acum totul a fost dărâmat.”

Nawaraj Parajuli, președintele secției 32 a orașului, unde se află parcul, a dat vina pe neglijența orașului pentru vandalism. „Este responsabilitatea lor să aibă grijă de parc, dar nu și-au făcut treaba”, a spus Parajuli.

În 2014, în timpul celui de-al 18-lea summit SAARC organizat la Kathmandu, terenul Tinukne a fost împrejmuit cu foi de zinc ondulate pentru a ascunde interiorul urât. Dar la scurt timp după summit-ul și delegații SAARC plecat, foile au fost furate. Din nou în 2018, în timpul a 4-a BIMSTEC summit, Tinkune sol a fost împrejmuită cu flex bannere cu imagini din Nepal site-uri de patrimoniu și munți, printre alte lucruri. Dar vandalii au lovit la scurt timp după încheierea summit-ului. Au perforat găuri și au rupt bannerele.

Acestea nu sunt singurele cazuri de deteriorare a sensului civic în Nepal. În februarie anul trecut, în timpul târgului Mahashivaratri de la Pashupatinath, vizitatorii au desfigurat un arc floral ridicat lângă poarta de sud a templului Pashupatinath și un taur floral în zonă prin smulgerea florilor. Pashupati Area Development Trust a declarat că doi adepți au cheltuit aproximativ 20 de milioane de Rs pentru aranjamentele florale pentru care florile au fost importate din țări precum Thailanda, Australia și India.

Sociologii leagă lipsa de simț civic de frustrarea publică în creștere, despre care spun că ar fi putut fi cauzată de creșterea corupției și de decalajul tot mai mare dintre bogați și săraci din țară.

„Oficialii guvernamentali devin corupți pe zi ce trece. Și chiar și atunci când proprietatea publică este deteriorată, acești oficiali văd acest lucru ca o oportunitate de a câștiga sub pretextul remedierii daunelor”, a declarat sociologul Migrenra Bahadur Karki.

Ei lansează proiecte care urmăresc comisioane, dar întreținerea nu este niciodată o prioritate, a spus el.

„Frustrarea publică în creștere ar putea fi motivul din spatele vandalismului Tinkune park. Când oamenii își pierd speranța, ei tind să arate un astfel de comportament distructiv.”

Terenul de 50 ropani (2,5 hectare) Tinkune a fost deținut de persoane fizice, dar guvernul în 1976 a decis să-l achiziționeze promițând compensații proprietarilor. Dar guvernul a început să plătească despăgubiri abia din 2005. De-a lungul deceniilor, prețurile terenurilor din Kathmandu au crescut foarte mult, iar proprietarii au refuzat să accepte compensația stabilită de guvern în urmă cu 29 de ani. S-au mutat instanță și un verdict nu a venit încă.

Oficialii orașului spun că, deși au fost plătite compensații pentru 21 de Ropani de teren, proprietarii rămași cer Guvernului să le plătească peste milioane Rs3 pe aana (aproximativ 32 de metri pătrați).

„Litigiul de compensare a devenit o luptă judecătorească prelungită. Guvernul ar trebui să rezolve problema plătind compensații echitabile proprietarilor de terenuri”, a declarat Parajuli, președintele ward-32.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.