Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Reducerea orelor de Deusi-Bhailo atrage critici

Pentru Biraj Bhattarai, Tihar a fost festivalul său preferat în timpul copilăriei sale. El și prietenii lui obișnuiau să-l joace pe Deusi până la miezul nopții în cartierul lor din Kuleshwar. Era singura perioadă a anului în care părinții lor le permiteau să stea afară până noaptea târziu.

Bhattarai are acum 35 de ani și, de peste o jumătate de deceniu, a văzut autoritățile din Kathmandu limitând orele Deusi-Bhailo. În acest sens, Bhattarai consideră că autoritățile neagă copiilor și tinerilor de astăzi experiența lui deusi-Bhailo, parte integrantă a Festivalului Tihar.

În acest an, de asemenea, Birourile Administrației Raionale din Valea Kathmandu a interzis Deusi Bhailo după ora 9 seara, invocând Covid-19 pandemie.

„Dar autoritățile au interzis noaptea târziu deusi Bhailo încă înainte de pandemie. Întotdeauna fac scuze”, a spus Bhattarai.

Rmesh Karki, în vârstă de 42 de ani, rezident al Satdobato, Lalitpur se simte la fel ca Bhattarai.

„Guvernul pur și simplu exagerează. Dacă este preocupat de securitate, ar trebui să mobilizeze poliția pentru a patrula cartierele. De asemenea, poate aplica măsuri de sănătate și siguranță împotriva Covid-19”, a spus Karki. „În schimb, guvernul reduce cultura.”

Karki a pus la îndoială, de asemenea, autoritățile pentru că nu au luat aceeași poziție severă atunci când vine vorba de petrecerile de Crăciun și sărbătorile de Anul Nou.

Decizia guvernului de a interzice Deusi-Bhailo după ora 9pm a atras, de asemenea, critici pe platformele de socializare.

Regizor de Film Dipendra Kumar Khanal și-a exprimat supărarea lui printr-un Facebook post de unde a luat-o lovitură de la autorități pentru a permite cluburi și discoteci pentru a funcționa până la miezul nopții și limitarea Deusi-Bhailo ore.

Firul de postare pe Facebook al lui Khanal este plin de critici la adresa guvernului.

Unii experți culturali și-au arătat, de asemenea, preocupările.

„Nu sunt convins că această restricție se datorează Covid-19. Dacă autoritățile ar fi fost cu adevărat preocupate de pandemie, atunci ar fi redus și alte festivaluri și adunări”, a declarat Om Dhaubhadel, expert în cultură.

„În loc să păstreze cultura, autoritățile încearcă să o distrugă. Dacă această practică continuă, noua generație va uita esența lui deusi-Bhailo.”

Dacă guvernul este preocupat de lege și ordine, Dhaubhadel a sugerat că autoritățile rezolvați problemele care au nevoie de fixare, cum ar fi închiderea lichior magazine și baruri devreme și interzice utilizarea de difuzoare.

Atunci când Postul contactat Kathmandu Șef District Ofițer Govinda Prasad sa rijal și a cerut motivul pentru limitarea Deusi-Bhailo ore, el a declarat că decizia a fost luată după examinarea de ambele părți ale problemei.

„Poliția nu poate gestiona mulțimile dacă permitem publicului să joace Deusi-Bhailo toată noaptea. Petrecăreții se vor îmbăta și se vor purta în mod evident”, a spus Rijal.

„Pe lângă faptul că oamenii creează zgomot nedorit noaptea și este greu de prevenit”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.