Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Pe măsură ce Deuba marchează 100 de zile, Maoiștii Doresc poziția oficială cu privire la Pactul MCC

Președintele Congresului nepalez, Sher Bahadur Deuba, și-a încheiat zilele 100 ca prim-ministru miercuri. Și cartea sa de raport nu arată destul de impresionantă. După ce și-a asumat funcția, Deuba, care conduce o coaliție a unui echipaj de partide, a luat trei luni pentru a-și extinde Cabinetul. El a început cu patru miniștri de Cabinet, și numai la 8 octombrie, el ar putea da forma completă a guvernului său. Gajendra Hamal, unul dintre miniștrii pe care i-a numit, a demisionat în mai puțin de trei zile după numirea fugit în controverse, ca presa a sugerat că el a fost făcut ministru pe Șeful Justiției Cholendra Shumsher Rana e recomandare.

Deuba nu a reușit în mod considerabil să demonstreze că este mai bun decât predecesorul său KP Sharma Oli, președintele CPN-UML, care a fost înlăturat de verdictul Curții Supreme pentru încălcarea Constituției.

În ultimele 100 de zile, potrivit partidelor de opoziție, liderilor partidelor de guvernământ și a unor observatori, guvernul Deuba a atenuat entuziasmul inițial văzut în public și, în schimb, a invitat una după alta controverse. Ei au fost mai critici față de utilizarea abuzivă a puterii de luare a ordonanțelor guvernului de a împărți CPN-UML.

„Așteptarea noastră din partea acestui guvern a fost scăzută, deoarece nu a fost formată din mandatul oamenilor”, a declarat Pradip Gyawali, purtătorul de cuvânt al opoziției UML.

„Modul în care guvernul a introdus Ordonanța pentru a ușura divizarea Partidului arată că Deuba nu este angajată în Constituție, democrație și practici parlamentare. În al doilea rând, guvernul său a ajuns la un acord de împărțire a puterii cu șeful sistemului judiciar”, a spus Gyawali.

„De asemenea, politica guvernului de a permite fonduri nelegitime va avea ramificații serioase pentru țară. În total, țara nu se îndreaptă în direcția corectă.”

În dimineața zilei de miercuri, Deuba privată secretariatul lansat un 24-lista de puncte de guvern „realizări” din ultimele 100 de zile care a inclus succes vaccin diplomația prin asigurarea de 13 milioane de Covid vaccinuri după formarea guvernului. Lista susținut că guvernul a urmărit o politică externă echilibrată, a fost pe deplin vaccinate 32.6 la sută din populația-țintă, a creat mediul pentru investiții străine, au decis să ofere Rs 5000 pe lună la pacienții de inima, de rinichi și de leziuni ale coloanei și Rs 10.000 de ajutor extrem de sărace gospodării, și a anunțat Rs 500.000 de fiecare în Nepaleză fotbaliști care recent a asigurat poziția a doua în SAFF campionat, printre alte lucruri.

Dar cei care observă îndeaproape lucrările guvernului spun că Guvernul nu a făcut nimic lăudabil în cele 100 de zile.

„Restricționare gestionarea cu succes a Covid vaccin și renumirea în funcție de Kulman Ghising în Nepal Autoritatea de energie Electrică, guvernul nu a făcut nimic demn de laudă”, a spus analistul politic Shyam Shrestha, adăugând că „Ne-am încă pentru a vedea cum vor noilor miniștri efectua.”

Guvernul a transferat un număr foarte mare de birocrați, economia nu este într-o formă bună ca băncile se confruntă cu criza de lichiditate, deficitul comercial este de balonare și de recentele ploi, inundații și alunecări de teren în toată țara au provocat masive pierderi de recoltă în afară de pierderi uriașe de vieți și a bunurilor.

Liderii Alianței de guvernământ și-au exprimat reacția mixtă față de performanța guvernului.

„Guvernul este de succes în termeni de a proteja constituția și parlamentul, care a fost baza fundamentală de formare a Deuba guvern,” Dev Gurung, un membru al Comitetului Permanent al CPN (Maoist Centru), a declarat, criticând opoziția UML pentru tulburarea dezbaterilor parlamentare. „Există sughițuri, deoarece Parlamentul nu funcționează bine din cauza rolului dubios al UML.”

Cu toate acestea, el nu a fost mulțumit de modul în care guvernul a tratat problemele de frontieră cu vecinii și Pactul MCC.

„Există probleme de graniță restante cu India, iar guvernul a creat în mod inutil un rând de graniță cu China”, a spus Gurung.

Gurung consideră că Guvernul ar trebui să-și clarifice poziția cu privire la strategia Indo-pacifică condusă de SUA.

„Există confuzie asupra MCC. Când va iniția guvernul discuții cu India pe probleme de graniță și când va spune că nu facem parte din Strategia Indo-Pacific și MCC ? Există încă confuzie cu privire la aceste probleme”, a spus el.

În ultimele 100 de zile, o problemă majoră guvernul se confruntă reacție a fost eșecul său pe bună dreptate să se ocupe cu India în legătură cu dispariția lui Jay Singh Dhami. Dhami, un local de Darchula, a căzut în Mahakali râu și a dispărut în timp ce traversa râul folosind un cablu improvizat de trecere pe 30 iulie. O anchetă guvernamentală a indicat implicarea personalului de securitate Indian în dispariția sa. Deși se spune că guvernul a trimis o notă diplomatică Indiei în această privință, guvernul Indian nu a răspuns încă.

Pe frontul din China, guvernul a format o echipă de sondă condusă de secretarul comun Jaya Narayan Acharya cu privire la presupusa încălcare a frontierei de către China în districtul Humla. Sonda a sugerat că o echipă comună de experți din Nepal și China ar trebui să rezolve problema.

Dar există unii care cred că guvernul lucrează în liniște pe frontul politicii externe. Fostul președinte al Comisiei Serviciilor Publice și secretarul de stat Umesh Mainali spune că spre deosebire de trecut Oli guvernului, Deuba guvernul este de a face mai puțină publicitate în termeni de avansarea probleme de politică externă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.