Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Părțile care folosesc poziția vicepreședintelui ca cip de negociere sunt greșite, spun observatorii

La peste trei luni de la formarea guvernului, alianța de guvernământ se pregătește să aleagă un vicepreședinte în Camera Reprezentanților, care este vacantă de aproape doi ani.

Alianța cu cinci partide a fost de acord să aloce poziția vicepreședintelui Partidului Janata Samajbadi în timpul unui acord de împărțire a puterii falsificat cu două săptămâni înainte de extinderea cabinetului din octombrie 8. În cabinetul de 25 de membri, Congresul nepalez a primit nouă miniștri și un ministru de stat. Dar unul dintre miniștri, Gajendra Hamal, a demisionat după două zile, în urma controversei care a fost numit la ordinul de Șef Justiție Cholendra Shumsher Rana.

CPN (Centrul Maoist) are cinci miniștri și un ministru de stat, în timp ce CPN (Socialist unificat) are patru miniștri și un ministru de stat.

Partidul Janata Samajbadi, un alt partener de guvernământ în guvernul Sher Bahadur Deuba, a obținut patru miniștri în acordul de împărțire a puterii. Și în schimbul postului de ministru de stat a existat un acord între părți pentru a aloca poziția vicepreședintelui Partidului Janata Samajbadi.

„Partidul Janata Samajbadi are o pretenție asupra poziției, iar Partidul o va avea cel mai probabil”, a declarat Ramesh Lekhak, un lider al Congresului nepalez, pentru The Post. „Casa va primi poziția în curând.”

În ciuda faptului că este o poziție crucială a unuia dintre cele trei organe de stat, poziția vicepreședintelui este vacantă de când Shiva Maya Tumbahangphe a demisionat din funcție la 20 ianuarie 2020. Ea a trebuit să demisioneze în urma apoi Partidul Comunist Nepal (NCP) a decis să-domeniul Agni Sapkota ca Vorbitor candidat după Krishna Bahadur Mahara a demisionat în urma acuzația de tentativă de viol.

Demisia lui Tumbahangphe a fost o necesitate pentru Sapkota să devină vorbitor, deoarece Constituția Nepalului nu permite vorbitorului și vicepreședintelui din același partid.

Articolul 91 din Constituție prevede obligativitatea alegerii președintelui și vicepreședintelui în termen de 15 zile de la prima ședință a Camerei Reprezentanților. Cu toate acestea, Constituția nu stabilește niciun termen pentru alegerile lor dacă funcțiile rămân vacante parțial pe durata mandatului Parlamentului.

Experții în domeniul afacerilor parlamentare spun că a fost greșit ca funcția de vicepreședinte să rămână vacantă pentru mai mult de o treime din întregul mandat al Parlamentului. Ei spun că, deși este bine că partidele de guvernământ lucrează pentru a ocupa poziția vicepreședintelui, modul în care a fost folosit ca un cip de negociere în acordul de împărțire a puterii este greșit.

„Partidele nu au considerat că este necesar să ocupe funcția până când nu a fost inclusă în acordul de partajare a puterii”, a declarat Daman Nath Dhungana, fost vorbitor și lider al societății civile. „Un parlamentar dintr-un partid politic primește poziția, dar modul în care partidele împărtășesc poziția este greșit.”

Vorbitorul și vicepreședintele sunt posturi neutre. Persoanele care își asumă aceste funcții trebuie să demisioneze din partidele lor odată ce sunt aleși. În calitate de președinți ai Camerei, aceștia trebuie să fie corecți și drepți, indiferent de apartenența lor politică.

Dar când aceste poziții sunt eliminate ca parte a unui acord de împărțire a puterii, experții spun că persoanele care își asumă rolul de vorbitor sau vicepreședinte nu pot fi ținute cu o înaltă stimă morală, așa cum este prevăzut de Constituție.

„Acest lucru arată, de asemenea, că partidele noastre politice nu respectă aceste poziții”, a declarat Tara Nath Ranabhat, fost vorbitor.

Vicepreședintele Parlamentului, al cărui rol este de a conduce camera în absența vorbitorului, este, de asemenea, membru al Consiliului Constituțional. Consiliul este condus de prim-ministru cu președintele justiției, Președintele Camerei, președintele Adunării Naționale, vicepreședintele și principalul lider al opoziției în calitate de membri.

Primul ministru de atunci, KP Sharma Oli, al CPN-UML, a introdus ordonanțe de revizuire a legii Consiliului Constituțional (funcții, îndatoriri, puteri și proceduri), 2010 de două ori, permițând Consiliului să convoace ședința în prezența majorității membrilor Consiliului. Înainte de modificare, actul prevedea ca cinci dintre cei șase membri ai Consiliului să fie prezenți la reuniunile sale.

După revizuirea actului, Oli a convocat ședințele Consiliului la 15 decembrie anul trecut și 4 mai în prezența doar a șefului justiției și a președintelui Adunării Naționale și a făcut 58 de recomandări pentru posturile de președinți și membri în 12 comisii constituționale. Până la 52 dintre ei au luat numirile.

Ranabhat a spus că dacă poziția vicepreședintelui nu ar fi fost vacantă, Oli nu ar fi putut face un astfel de pas.

Experții constituționali spun că împărțirea politică a poziției vicepreședintelui Speakerului arată că partidele nu respectă principiile politice și Constituționale.

„Partidele noastre și-au stabilit principiile politice atât de scăzute încât nu ne putem aștepta la decizii principiale din partea lor”, a declarat avocatul Mohan Lal Acharya, specializat în dreptul constituțional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.