Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Opinii contradictorii de Deuba, Khadka indiciu rift în creștere în coaliția de guvernământ peste MCC

În termen de două zile, Prim-Ministrul Sher Bahadur Deuba și Ministrul de Externe Narayan Khadka au făcut declarații contradictorii de-a lungul Statelor Unite Millennium Challenge Corporation Compact, care a fost așteaptă ratificarea parlamentară pentru trei ani în calitate de lideri politici spar peste argumentele pro și contra de ajutor.

Partenerii de coaliție Nepaleză Congres, Partidul Comunist din Nepal (Maoist Centru), Partidul Comunist din Nepal (Socialist Unificat), Janata Samajbadi Partid, și Rastriya Janamorcha sunt împărțite pe percepția lor de termenii de 500 milioane dolari SUA grant și dacă compact ar trebui să fie ratificat de Casă, fără modificări. Grantul american este destinat pentru două proiecte de infrastructură.

A existat o diviziune clară între Prim-Ministrul Deuba și Nepal top diplomat, Ministru de Externe Khadka cum să ratifice MCC, într-o revelație că nu există părerea unanimă în Nepaleză Congres pe compact.

Vorbind cu reporterii din Dhandagi vineri, Deuba a spus că MCC ar trebui ratificat și că este în favoarea unei ratificări timpurii. „Nu este nevoie să dezbatem acest lucru și, dacă este necesar, Statele Unite sunt gata să modifice Pactul MCC dacă se face o cerere”, a spus Deuba.

„Suntem în favoarea ratificării MCC. Au existat dezinformări cu privire la MCC”, a adăugat el. Deuba a dat exemple de Banca Mondială și Banca Asiatică de dezvoltare spunând că Condițiile și regulile lor nu se aplică Nepalului atunci când țara își acceptă împrumuturile.

„MCC a clarificat faptul că va respecta legea Nepalului, iar MCC nu înlocuiește legile nepaleze și alte dispoziții legale”, a declarat Deuba, care este în favoarea ratificării timpurii a MCC compact fără modificări în acordul existent.

Ministrul de Externe Khadka, vorbind sâmbătă la Biratnagar, a prezentat însă o viziune diferită asupra ratificării Pactului MCC. „MCC nu poate fi aprobat în forma sa existentă”, a declarat Khadka în timpul unei interacțiuni cu reporterii. „MCC va fi ratificat doar după construirea consensului între părți și încercăm să creăm o poziție comună în acest sens.”

„MCC nu poate fi ratificat până când partidele politice nu ajung la un consens. Încercăm să ajungem la un consens. Nu este posibil să ratificăm până când partidele politice nu ajung la un consens în acest sens”, a spus Khadka.

Unii lideri ai Congresului din Nepal au declarat că au fost surprinși să audă declarațiile contradictorii venite din partea celor doi lideri. Khadka fost în grabă numit ministru de externe de Deuba pe 22 septembrie pentru a conduce Nepal delegația la Adunarea Generală a ONU.

Khadka a făcut o declarație confuză similară cu privire la MCC compact în septembrie la New York, în timpul unei interacțiuni cu comunitatea nepaleză care trăiește în SUA, a declarat un lider senior al Congresului nepalez care solicită anonimatul. Se pare ca el este toeing linia de ceilalți membri ai coaliției de guvernământ, inclusiv Maoist Centru CPN (Unified Socilalist) care doresc acordului compact modificată înainte de ratificarea acestuia.

Dar un alt membru al coaliției, Partidul Janata Samajbadi, are o viziune similară cu Congresul nepalez.

Chiar dacă prim-ministrul a fost gata la masa Compact în Casă pentru deliberări, ideea a fost ulterior amânată, simțind că s-ar putea crea o divizie din cadrul coaliției de guvernământ, NC lider aproape de Deuba, a spus.

Dacă MCC este prezentat în Casă, la Congres, opoziția CPN-UML și Janata Samajbadi Partid și Loktantrik Samajbadi Partid ar putea, eventual, să extindă sprijinul lor pentru ratificarea dar două hotărâri parteneri, Maoist Centrul și CPN (Socialist Unificat) par să se opună. „În această situație, Alianța s-ar putea destrăma”, a spus liderul Congresului. „Pentru a menține Alianța intactă, MCC compact a fost pus în așteptare.”

În Dhangadhi, premierul Deuba, în timp ce sublinia necesitatea ratificării MCC, a declarat că MCC compact este o subvenție, iar sediul MCC a spus că va respecta legea internă a Nepalului. „Ei au spus deja legea Nepalului prevalează asupra MCC. Ei au spus că MCC este sub legea nepaleză, au clarificat deja acest lucru”, a spus Deuba.

Semnat în 2017 între Guvernul SUA și Nepal, MCC a curtat controverse după ce mai mulți intelectuali publici, partide politice și experți au ridicat mai multe întrebări cu privire la prevederile legale ale MCC și au legat-o cu Strategia Indo-pacifică a SUA.

Pe lângă faptul că Ambasada SUA din Kathmandu a emis clarificări cu privire la Pactul MCC, sediul MCC din septembrie 9 a trimis un răspuns de 13 pagini Nepalului, răspunzând la 11 întrebări majore și preocupări suplimentare ridicate de Ministerul Finanțelor, inclusiv dacă acordul MCC este deasupra Constituției Nepalului și dacă face parte din Strategia Indo-Pacific. În ceea ce privește îngrijorarea, dacă acordul MCC este deasupra Constituției Nepalului, MCC a spus: „nu.”

„Constituția Nepalului prevalează asupra compactului MCC”, a spus MCC în răspunsul său.

La o zi după răspunsul sediului MCC, vicepreședintele și vicepreședintele adjunct al Departamentului de operațiuni compacte, Fatema Z Sumar și Jonathan Brooks, respectiv, au vizitat Nepalul când Parlamentul Nepalului și-a convocat noua sesiune

Cei doi s-au întâlnit cu conducerea politică și birocratică de vârf, precum și au purtat discuții cu parlamentarii și membrii societății civile și i-au îndemnat să ratifice Pactul.

În septembrie-end, Consiliul MCC a organizat o întâlnire de revizuire în care au fost discutate progresele și obstacolele cu care se confruntă MCC Compact Nepal, dar nu a fost luată nicio decizie, potrivit surselor. Sediul MCC este programat să discute din nou statutul MCC Nepal compact în decembrie.

Unii experți și observatori au declarat că prim-ministrul și ministrul de externe care au opinii divergente cu privire la o problemă atât de importantă „cu siguranță nu mărturisește bine”. „Cel puțin nu ar trebui să fie coerența între punctele de prim-ministru și ministru de externe în astfel de o problemă sensibilă,” Rameshore Khanal, fostul secretar finanțe a spus.

„Ca ministru de externe este Khadka are datoria de a apăra MCC, care a fost semnat în timpul cel mai devreme prim-ministru de Deuba în 2017”, a spus Khanal, adăugând că „Dacă ministrul de externe face o contradictorii declarație atunci va fi dificil să ratifice MCC.”

Liderul Congresului nepalez a declarat că ministrul de externe de atunci, Pradeep Gyawali, va ajunge la linia premierului KP Oli pe MCC, deși partidul lor, CPN-UML, a fost împărțit în această problemă, a declarat liderul Congresului nepalez.

Un alt membru al coaliției de guvernământ, Centrul Maoist, a precizat că poziția sa cu privire la MCC nu s-a schimbat.

„Nu poate fi ratificat în forma sa actuală”, a declarat liderul principal al Centrului Maoist Narayan Kaji Shrestha.

„Dacă sediul SUA sau MCC este gata să modifice acordul MCC, atunci acesta poate fi ratificat în Nepal. Poziția noastră cu privire la MCC nu sa schimbat”, a spus Shrestha.

Dar un lider apropiat de Deuba a spus că, odată ce actuala criză creată de inundații și alunecări de teren se va termina, va avea loc discuții la nivel politic de vârf despre prezentarea Pactului MCC în Parlament.

„Pe măsură ce am modificat constituția pentru a încorpora noua hartă politică a Nepalului în stema în timpul mandatului primului ministru Oli, dorim o discuție similară deschisă și sinceră cu privire la MCC în Parlament. Lasă casa să decidă, lasă casa să discute”, a declarat Min Bishwakarma, un lider apropiat premierului Deuba.

„Dar știm riscul politic și impactul acestuia dacă MCC este supus votului în Parlament, așa că trebuie să avem un acord politic înainte de a-l prezenta în Parlament”, a spus Bishowkarma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.