Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Miniștrii șefi ai provinciei 1 și Karnali demisionează

Ministrul șef al provinciei 1 Bhim Prasad Acharya și Ministrul șef al provinciei Karnali, Mahendra Bahadur Shahi, au demisionat luni din posturile lor.

În timp ce Acharya de la CPN-UML a demisionat după ce partidul său a căzut în minoritate, Shahi de la CPN (Centrul Maoist) și-a părăsit postul ca parte a unui acord de împărțire a puterii cu Alianța de guvernământ cu cinci partide.

Rajendra Rai de la CPN (Socialist unificat) este probabil să-l succeadă pe Acharya ca următorul ministru șef al provinciei 1. În provincia Karnali, liderul Congresului nepalez Jiban Bahadur Shahi urmează să fie numit următorul ministru șef.

Vorbind la reuniunea Adunării provinciale, Acharya și-a anunțat demisia luni. Întâlnirea a fost programată să decidă asupra unui vot de încredere, dar Acharya și-a anunțat demisia înainte ca votul de încredere să înceapă în Adunarea provincială.

Ulterior, el și-a prezentat scrisoarea de demisie șefului provinciei Somnath Adhikari.

Acharya, liderul Partidului parlamentar al UML din Adunarea provinciei 1, a demisionat la numai 68 de zile de la numirea sa în funcția de ministru șef. El a fost numit ministru șef la 26 August după demisia lui Sherdhan Rai.

Guvernul condus de Acharya a căzut în minoritate după ce 10 din totalul membrilor UML 51 s-au alăturat CPN (Socialist unificat) condus de Madhav Kumar Nepal în Adunarea provincială a membrilor 92.

Miercuri, liderul UML Asta Laxmi Shakya, prima femeie ministru șef al țării, a demisionat din funcția de ministru șef al provinciei Bagmati după ce guvernul ei a căzut în minoritate.

După demisia lui Acharya, șeful Provincial Adhikari a cerut membrilor Adunării provinciale să revendice scaunul ministrului șef și să formeze un guvern de coaliție până marți 1 pm, deoarece nici un singur partid nu are o majoritate clară în Adunarea provincială.

Liderul CPN (Socialist unificat) Rajendra Rai a propus formarea unui nou guvern provincial cu sprijinul Congresului nepalez, al CPN (Centrul Maoist) și al Partidului Janata Samajbadi Nepal.

Rajendra Rai, care are sprijinul a 49 Din 92 de membri ai Adunării provinciale, a trimis o scrisoare șefului provinciei Adhikari pentru a cere formarea unui nou guvern.

După primirea scrisorii, șeful provincial a programat jurământul de birou și secretul ministrului șef pentru 2pm, marți.

Între timp, Shahi, liderul Partidului parlamentar al CPN (Centrul Maoist) din provincia Karnali, a demisionat conform Acordului de împărțire a puterii încheiat anterior cu Alianța de guvernământ cu cinci partide. Shahi a fost ales în funcția de ministru șef după alegerile provinciale din 2017.

Conform Acordului, liderul Congresului nepalez Jiban Bahadur Shahi va fi numit următorul ministru șef la Karnali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.