Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Kathmandu încă pentru a vedea Dashain călătorie rush

Kopila Ghimire obișnuia să se entuziasmeze de sărbătorile Dashain cu câteva săptămâni înainte de începerea festivalului. Ea ar curăța camera ei și du-te la cumpărături pentru a cumpăra haine noi pentru părinții ei și doi frați care locuiesc în Khotang.

Dar anul acesta starea ei de spirit este diferită. Ghatasthapana, începutul unui festival Dashain de 10 zile, este la mai puțin de o săptămână distanță, iar Ghimire nu simte bucuria festivă.

Spre deosebire de anii trecuți, tânăra de 25 de ani nu merge acasă pentru a sărbători Dashain cu familia ei de această dată.

„Locuiesc în Kathmandu în ultimii zece ani și aceasta este prima dată când nu merg în satul meu”, a spus Ghimire, care este din municipalitatea rurală Rawa Besi-4 din Khotang.

Spune că nu are rude în Kathmandu cu care să sărbătorească Festivalul.

„Nu plec de data asta pentru că finanțele noastre nu sunt bune și trebuie să pună deoparte peste 50.000 r dacă am decide să meargă acasă”, a spus Ghimire, care a pierdut locul de muncă la o firmă privată, după ce autoritățile au impus Covid-19 interdicție ordine în luna aprilie.

„Am rămas fără loc de muncă timp de câteva luni și am epuizat micile economii pe care le aveam. M-am alăturat unui nou loc de muncă abia recent. Deoarece este un nou loc de muncă, nu am voie să iau o vacanță lungă Dashain”, a spus Ghimire, care locuiește într-o cameră închiriată la Kalanki.

Ghimire este tristă că va lipsi Dashain Tika cu familia ei în acest an. Pentru a se înveseli, ea spune că intenționează să se răsfețe prin cumpărături.

Anita Khanal, 40, din Samakhusi, soțul ei și cei doi fii ai lor, de asemenea, nu vor vizita orașul lor natal din Lamjung în acest an pentru a reduce cheltuielile Dashain.

„Am decis să o invităm pe soacra mea la Kathmandu pentru Dashain Tika, pentru că astfel vom putea economisi bani”, a spus Khanal, care conduce un magazin de papetărie împreună cu soțul ei.

Ea a spus că, hotărând să nu-și viziteze orașul natal de această dată, familia ar economisi peste Rs60.000.

„Aceasta este o sumă imensă de bani pentru oameni ca noi”, a spus Khanal.

Familia a plătit peste Rs150., 000 în chirie pentru apartamentul lor și magazin de spațiu, deși magazinul lor a rămas închisă timp de peste șase luni, din cauza de anul trecut Covid-19 închis.

Khanal a spus că anularea călătoriei Dashain va reduce cheltuielile familiei sale, deoarece veniturile lor au suferit foarte mult din cauza blocajelor. Și anul trecut, Khanalii nu s-au dus acasă pentru festival din cauza pandemiei.

„Este adevărat că întreaga noastră familie iubește să meargă în sat, pentru că Dashain în sat este cu adevărat diferit. Dacă lucrurile se îmbunătățesc anul viitor, vom merge cu siguranță”, a spus ea.

Deși guvernul a deschis rezervarea biletelor înainte de Dashain pe 27 septembrie, operatorii de autobuze spun că ghișeele lor sunt în mare parte goale și foarte puțini oameni au rezervat bilete.

„Am înființat încă 11 contoare pentru rezervarea biletelor Dashain, pe lângă cele 32 existente, dar majoritatea sunt goale”, a declarat Sunil Kunwar, directorul general al Lhotse Multipurpose Private Limited, care operează noul parc de autobuze din Gongabu.

Kunwar a spus că doar aproximativ 4.500 de persoane și-au rezervat biletele de autobuz în ultimele cinci zile. Anterior, Parcul de autobuze era aglomerat de oameni care veneau să rezerve bilete.

„Anul trecut nu am deschis rezervarea biletelor pentru Dashain din cauza Covid-19, dar în anii anteriori, vom vinde mai multe bilete într-o singură zi decât ceea ce am vândut în cinci zile în acest an”, a spus Kunwar.

Doar 250 de autobuze cu traseu lung operează din Parcul de autobuze în aceste zile. Înainte de pandemie, 400 până la 600 de autobuze ar părăsi zilnic Valea Kathmandu transportând pasageri la capacitatea maximă.

Saroj Sitaula, secretar general la Federația antreprenorilor naționali de Transport nepalezi, a declarat că rezervarea biletelor de deschidere pentru Dashain nu este necesară.

„Guvernul ne-a obligat să începem să rezervăm bilete pentru Dashain, chiar dacă nu sunt mulți oameni care părăsesc Valea. De asemenea, autostrăzile și drumurile—secțiunile autostrăzii Prithvi și Daunne ale autostrăzii Est-Vest—au fost afectate de ploi, dar guvernul nu este preocupat de repararea lor”, a spus Sitaula.

El a mai spus că mulți studenți și părinți se află deja în satele lor de origine din cauza celui de-al doilea val de Covid-19. „De asemenea, cei care se află în Kathmandu nu pleacă pentru că s-ar putea să nu aibă suficiente fonduri pentru a sărbători cu generozitate festivalul”, a spus Sitaula.

Superintendentul Poliției Sanjeev Sharma Das, care este și purtătorul de cuvânt al Diviziei metropolitane de Poliție Rutieră, a declarat vineri postului că plecările pasagerilor nu au crescut.

„Până acum, fluxul de pasageri la New Bus Park nu a crescut semnificativ, dar Ghatasthapana este încă la o săptămână distanță, așa că nu suntem siguri dacă mai mulți oameni vor părăsi Valea după începerea festivalului”, a spus Das. El a mai spus că mulți oameni călătoresc acum în vehicule private, temându-se de infecția cu Covid, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele reducerii vitezei pentru biletele de autobuz.

Cu toate acestea, Capitala importante cartiere de afaceri, cum ar fi Bhotahiti, Drum Nou, Ason, Noi Baneshwar și Koteshwar au văzut mulțimi mari de Dashain cumpărători.

Das a mai spus că mulți oameni care se îndreaptă spre districtele lor de origine sunt îngrijorați de posibila blocare. „În fiecare zi, o mulțime de oameni ne-au întrebat dacă guvernul impune o altă blocare după Dashain. Deși guvernul nu are un astfel de plan, mulți oameni nu părăsesc Valea temându-se de o blocare”, a spus Das.

Potrivit diviziei, în medie, 35.000-36.000 de persoane părăsesc Valea și aproximativ același număr intră în fiecare zi din diferite puncte de intrare. Un oficial de rang înalt al Poliției din Nepal, cu condiția anonimatului, a declarat că anunțul de joi al Biroului Administrației raionale a creat panică în rândul publicului, deoarece a ordonat oamenilor să evite adunările, întâlnirile, procesiunile și târgurile.

„Veniturile reduse ale oamenilor și teama de infecție ar putea fi motivele pentru reducerea cheltuielilor festive și mai puține persoane care părăsesc Valea”, a spus oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.