Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Judecătorii se întorc la muncă după o săptămână, pregătiți să discute propunerea șefului justiției

Pe fondul presiunii publice crescânde,judecătorii Curții Supreme care au protestat au reluat luni audierile petițiilor habeas corpus.

Au fost boicotarea banci de săptămâna trecută, cerând demisia asediat șef justiție, Cholendra Shumsher Rana, acuzându-l de nereguli. Protestul lor a afectat mulți căutători de Justiție.

Deși judecătorii s-au înclinat în fața cererilor publice și s-au întors la muncă, rămâne neclar dacă judecătorul șef Rana va demisiona din funcția sa.

Curtea Supremă are în total 20 de judecători, inclusiv șeful Justiției.

Trei reprezentanți ai judecătorilor au început discuțiile cu Rana duminică, după ce a sugerat că este dispus să facă o „ieșire grațioasă”. Cu toate acestea, detaliile nu sunt cunoscute.

Potrivit judecătorilor, ei doresc ca Rana să plece în concediu de ceva timp înainte de a renunța, propunere pe care încă nu a acceptat-o.

Ei au spus că s-au întors la muncă, deoarece judecătorul șef a fost de acord cu cererea lor ca el să nu mai audă cazuri și să atribuie judecătorilor doar petiții habeas corpus.

Judecătorul șef Rana a alocat luni câte o petiție scrisă la șase bănci, în timp ce el însuși s-a abținut de la audierea cazurilor, așa cum au cerut judecătorii.

„Am reluat activitatea după ce șeful Justiției a fost de acord cu propunerea noastră. De asemenea, a fost de acord să nu audieze niciun caz așa cum a cerut Asociația Baroului din Nepal”, a declarat unul dintre cei 16 judecători prezenți luni la instanță.

Rana de acord să stea afară audieri ar putea fi o uvertură a judecătorilor și fraternitate juridice care arată că el este, după toate dispus să facă o ieșire grațios de la Curtea Supremă.

Dar judecătorii nu sunt pe deplin convinși, deoarece planul de ieșire al lui Rana nu este încă discutat între ei.

Surse de la Curtea Supremă spun că Rana a sugerat unor colegi că dorește să rămână în funcție cel puțin încă șase luni și că este gata să atribuie cazuri judecătorilor prin tragere la sorți, o cerere de lungă durată a judecătorilor.

Diverse studii efectuate de instanță, inclusiv una recentă condusă de judecătorul Hari Krishna Karki, au recomandat ca lista cauzelor [o listă de cazuri care trebuie audiate de o bancă într-o anumită zi] să fie pregătită printr-un sistem automatizat și până la elaborarea unui astfel de sistem, Lista Să fie pregătită prin tragere la sorți.

Măsura a fost recomandată în încercarea de a controla practica notorie a cumpărăturilor la bancă, termen folosit pentru practica lipsită de scrupule de selectare a băncilor prin intermediari pentru a asigura o ordine favorabilă.

Surse de la Curtea Supremă spun, de asemenea, că judecătorul șef Rana a cerut, de asemenea, ca judecătorii să-și retragă toate acuzațiile împotriva lui pentru a facilita ieșirea sa „grațioasă”.

Un membru al echipei de judecători implicați în discuții cu Rana a declarat pentru Post că vor anunța marți detaliile planului de ieșire al șefului Justiției, după o întâlnire cu alți judecători.

„Pentru a crea un mediu de dialog, am solicitat șefului Justiției să continue să atribuie cazuri și bănci la fel cum a făcut astăzi, și marți”, a declarat justiția pentru Post.

Cei trei judecători au avut o întâlnire de trei ore cu șeful Justiției, de la 5 pm la 8 pm, luni.

„Așteptăm ca cei trei judecători să informeze alți judecători cu privire la propunerea de ieșire a lui Rana”, a declarat o altă justiție pentru Post. „Protestele noastre vor continua și după ce vom fi informați cu privire la propunere. După aceea, vom discuta propunerea de a explora o soluție amiabilă la impasul în curs.”

Sute de audieri la Curtea Supremă rămân blocate de săptămâna trecută, după ce toți judecătorii au încetat activitatea cerând demisia șefului justiției.

Cei trei judecători—Anil Kumar Sinha, Sapana Pradhan Malla și Manoj Kumar Sharma—au avut, de asemenea, o întâlnire cu șeful Justiției duminică și i-au informat pe ceilalți judecători cu privire la evoluțiile de luni.

La reuniunea judecătorilor de luni, judecătorii 16 au fost prezenți, deoarece trei judecători, inclusiv Ishwar Khatiwada, Tej Bahadur KC și Nahakul Subedi, sunt în concediu.

Între timp, Asociația Baroului din Nepal și-a continuat ședința la Biroul Asociației din Kathmandu pentru a doua zi consecutiv. Avocații afiliați Asociației, organizația umbrelă a Avocaților din întreaga țară, au organizat luni o ședință de o oră de la 10:30 la 11:30.

„Nepal Bar nu poate reveni asupra deciziei sale acum. Nici nu-l mai putem accepta [Cholendra Shumsher Rana] ca președinte al Justiției”, a declarat Shambhu Thapa, un avocat senior.

Thapa a spus că Rana nu ar trebui să țină ostaticul judiciar atât timp cât judecătorii înșiși și avocații i-au cerut demisia.

Luni, Rana a atribuit habeas corpus petiții la patru divizia banci de Bishwambhar Prasad Shrestha și Hari Prasad Phuyal; Ananda Mohan Bhattarai și Tanka Bahadur Moktan; Anil Kumar Sinha și Kumar Chudal; Sapana Pradhan Malla și Manoj Kumar Sharma; și două single banci de Bam Kumar Shrestha și Kumar Regmi.

Potrivit avocaților de rang înalt, judecătorul-șef a încercat să convingă judecătorii pentru un compromis, după ce a știut că nu mai are nicio opțiune. Dar președintele Asociației Baroului din Nepal, Chandeshwar Shrestha, susține că demisia lui Rana nu va fi suficientă pentru a curăța sistemul judiciar de toate relele.

„În calitate de judecător șef, el a eșuat mizerabil”, a declarat avocatul principal Badri Bahadur Karki, care este, de asemenea, un expert în dreptul constituțional. „Singurul meu sfat pentru el [Rana] este: nu vă transformați eșecurile personale în eșecul instituției.”

Între timp, întrucât partidele politice au devenit simpli spectatori ai agitației continue, unii politicieni au cerut intervenția politică pentru rezolvarea crizei.

Luni, vorbind la o funcție din Kathmandu, liderul senior al Congresului nepalez, Krishna Prasad Sitaula, a declarat că, dacă va fi nevoie, partidul său va interveni în dispută spunând că o dispută prelungită ar putea amenința sistemul democratic. „Al nostru este partidul care poate rezolva toate problemele țării. Și, dacă este necesar, vom lua inițiative pentru a rezolva disputa”, a declarat Sitaula la o petrecere de ceai organizată de unitatea sa de partid la municipalitatea Tarakeshwar.

Avocații protestanți au declarat între timp că vor recurge la forme stricte de protest dacă justiția șefă continuă „să țină ostaticul judiciar.”

„Astăzi ni s-a spus să nu traversăm zona interzisă [Curtea Supremă]. Mâine vom intra în zona interzisă, iar poimâine lucrurile vor fi diferite”, a declarat avocatul principal Prem Bahadur Khadka, care este și fostul președinte al Asociației Baroului din Nepal. „Rana a eșuat în justiție. Nu poate rezista protestului nostru.”

Avocatul Senior Satish Krishna Kharel a declarat că părțile vor trebui să plătească costul de a nu vorbi atunci când sistemul judiciar este în criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.