Ar trebui să înveți de la concurentul tău

În ciuda unor opoziții, Oli pare să fi predominat în UML

În timp ce inaugura sâmbătă Conferința comună a comisiilor de secție ale partidului, Președintele CPN-UML, KP Sharma Oli, nu numai că s-a lăudat cu succesul Congresului statutului partidului, dar a susținut, de asemenea, că partidul nu mai are voci disidente.

Dar liderii de partid, inclusiv vicepreședintele Bhim Rawal și Secretarul General Adjunct Bishnu Poudel, au început deja să vorbească împotriva conducerii Oli pentru refuzul de a pune în aplicare acordul de 10 puncte și suprimarea vocilor disidente.

Disputa se produce în UML după ce Oli a declarat în Octombrie 20 că semnificația Acordului de 10 puncte, care a deschis ușa pentru membrii cheie ai fracțiunii nemulțumite conduse de Madhav Kumar Nepal să rămână în Partidul mamă, și-a pierdut semnificația.

Declarația lui Oli, care a încercat să-și cimenteze poziția de lider necontestat al partidului prin viitoarea convenție UML, i-a iritat pe liderii care au ales să rămână în partid și să părăsească Madhav Nepal, care și-a format propriul partid, CPN (Socialist unificat).

Demiterea Acordului de către Oli ar putea crea fricțiuni în cadrul partidului, spun analiștii și liderii Partidului.

„Acum nu mai este necesar să repetăm [acordul] de 10 puncte ca Refren”, a spus Oli în timp ce se adresa Adunării provinciale Bagmati a partidului din Octombrie 20. „Acordul a fost făcut doar pentru ca Madhav Nepal să vină și să salveze partidul de la o despărțire.”

Sâmbătă, Oli a susținut că puterea sa în partid a fost consolidată după plecarea a doi lideri—Pushpa Kamal Dahal și Madhav Nepal.

Partidul din interior spun Oli proprii suporteri ca Poudel, Subas Nembang și Prithvi Subba Gurung au început să avertizeze că lui unilaterală de mișcare ar putea continua să afecteze unitatea partidului. Cu toate acestea, Oli nu are chef să le asculte.

Invocând reticența lui Oli în punerea în aplicare a Pactului, convocatorul grupului de lucru format pentru punerea în aplicare a Acordului de 10 puncte, Bhim Rawal, și-a prezentat demisia vineri.

Între timp, unii dintre susținătorii apropiați ai lui Oli, inclusiv secretarul General Ishwar Pokharel, au spus că acordul de 10 puncte nu poate fi pus în aplicare în „forma sa exactă”, având în vedere seria de evoluții și schimbări în partid.

Bishnu Rimal, un consilier apropiat al lui Oli și un membru al Comitetului permanent al UML, a declarat public că Acordul a fost deja pus în aplicare și oriunde ar exista probleme ar fi, de asemenea, soluționate.

Reticența lui Oli de a onora acordul de 10 puncte a creat probleme în circumscripțiile liderilor, inclusiv Rawal, Asta Laxmi Shakya, Bhim Acharya, Surendra Pandey și Yogesh Bhatarai, printre altele.

Liderii susține acordul în Sunsari district s-au format în paralel a comitetului de partid combaterea unul condus de Rewati Raman Bhandari, susținând că comitetul condus de Ramesh Kumar Basnet, districtul de președinte al partidului, este oficial comitetul pentru ca pe la 10-punctul acord.

Cinci membri ai Comitetului permanent fiecare din facțiunile conduse de Oli și Nepal au semnat acordul de 10 puncte pe 11 iulie pentru a asigura unitatea partidului, dar Nepal a refuzat să-l accepte. Pe baza implicării lor în afacere, 10 membri ai Comitetului permanent, apropiați de Nepal, au refuzat ulterior să părăsească partidul.

Acestea includ Vice-președinții Rawal, Asta Laxmi Shakya și Yubaraj Gyawali, Secretar General Adjunct Ghanashyam Bhusal, Secretari Yogesh Bhattarai, Gokarna Bista și Bhim Acharya, și liderii Surendra Pandey, Raghuji Gâfâi și Amrit Bohora.

Negociatorii din fracțiunea Nepal au fost Rawal, care a condus echipa, Bhusal, Bista, Pandey și Pant. Acharya s-a alăturat ocazional Grupului operativ în cursul elaborării acordului în 10 puncte.

Liderii au convenit să rămână în UML după ce Oli a promis să pună în aplicare Acordul, iar reuniunile partidului, inclusiv Comitetul Central, l-au adoptat.

Rawal a contracarat ultima declarație a lui Oli împreună cu alții, inclusiv Bhusal. Rawal a fost cel pe care Oli a negat acuzația Comitetului provincial Sudurpaschim al partidului, pe care l-a păstrat chiar și după fuziunea dintre UML și Centrul Maoist pentru a forma Partidul Comunist Nepal (NCP) în 2018. Oli l-a ridicat în schimb pe fostul lider al Centrului Maoist Lekhraj Bhatta, un Maoist care a dezertat la UML la Comitetul provincial responsabil.

Bhanubhakta Joshi, un lider de partid care reprezintă Provincia Sudurpaschim, care s-a alăturat UML împreună cu Rawal, s-a mutat deja susținând că acordul de 10 puncte nu va fi pus în aplicare.

Analiștii spun că liderii apropiați de Nepal nu au nici o putere să-l conteste pe Oli și să-l învingă în vreun fel în viitoarea convenție națională 10th programată pentru 26-29 noiembrie, dar linia de divizare va rămâne.

„Oli pare dornic să conducă partidul de unul singur, care a fost cauza principală a diviziunii NCP care a dus și la divizarea UML”, a declarat Jhalak Subedi, un analist politic care a fost membru UML mai devreme. „Declarația lui Oli de miercuri indică faptul că toți cei din partid trebuie să-și accepte conducerea.”

Subedi a spus că Oli știe bine că disidenții nu au o opțiune și nu vrea să pară slab prin îmbrățișarea acordului.

„Există o tendință în cadrul liderilor UML de a nu-l provoca pe Oli temându-se că s-ar putea confrunta cu retribuția după convenție”, a spus Subedi.

Unii lideri și analiști au spus că fie Rawal, fie Bhusal ar putea continua să-l conteste pe Oli pentru conducerea partidului și a ideologiei, deși Oli va continua să avanseze zdrobindu-i cu o majoritate covârșitoare în partid.

Oli nu permite disident vedere Ghanashyam Bhusal pentru a fi discutate la prima Statut Congres al partidului a avut loc pe 1-3 octombrie la Godavari, spunând că preocupările sale s-ar fi încorporat într-o oarecare măsură. Dar asta nu sa întâmplat. În timpul ședinței Comitetului permanent de joi, Bhusal a spus că au fost tratați ca „prizonieri de război”.

În schimb, el și—a eliberat calea de a deveni singurul lider al partidului din viitoarea convenție generală, clarificând limita de vârstă de 70 de ani-odată ce un lider își asumă sarcina în limita de vârstă, ceea ce ar însemna că este eligibil pentru a finaliza mandatul.

Unii analiști politici au spus că, datorită abordării individualiste a unor lideri care sunt împotriva taberei Oli, este puțin probabil ca o alianță împotriva Oli să fie posibilă în actualul echilibru de putere din interiorul UML.

„Văd o mulțime de comportamente individualiste în interiorul taberei rivale”, a declarat hari Roka, analist politic. „Rawal nu-i poate suporta pe alții, Pandey se mândrește cu o mână comunistă veche, iar Bhusal pare să fi pierdut susținătorii, deoarece mai mulți dintre susținătorii și liderii săi s-au alăturat Partidului Madhav Nepal.”

Potrivit lui Roka, Oli pare să fie liderul incontestabil cel puțin deocamdată.

„Văd foarte puține șanse ca cineva să formeze o alianță împotriva lui”, a spus Rokka.

Suporterii Oli sunt încrezători că președintele partidului a predominat în ciuda unor sughițuri din partea liderilor apropiați de Nepal.

„Nimeni nu îl poate contesta pe Oli în situația actuală, deși toată lumea este liberă să conteste alegerile”, a declarat Ananda Pokharel, un lider apropiat al lui Oli și coordonatorul provinciei Bagmati pentru partid.

„Unii colegi își pot arunca pălăriile în ring, deoarece suntem un partid Democrat”, a spus Pokharel. „Din moment ce nimeni nu a prezentat o opinie diferită în Congresul statutului, nu cred că va exista o opoziție serioasă în cadrul partidului împotriva lui Oli în viitoarea convenție.”

Rajendra Gautam, un parlamentar din Sankhuwasabha district, a declarat că nu există nicio alternativă la Oli, la moment, și chiar dacă cineva a îndrăznit să conteste conducerea sa, o astfel de voce va fi respinsă.

„Dacă cineva ar fi trebuit să-l conteste pe Oli, ar fi trebuit să facă acest lucru în timpul convenției statutului, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus Gautam, provocându-i pe cei care se pregătesc să formeze o posibilă alianță împotriva lui Oli.

Dar analiștii politici au spus că încercarea lui Oli de a consolida puterea ar putea să se întoarcă mai devreme sau mai târziu, deoarece liderii raționali nu pot accepta mult timp dictatele unui lider.

În timpul reuniunii Comitetului Permanent al partidului care a încheiat vineri, nu numai Bhim Rawal și Ghanashyam Bhusal, dar vice-președinte Yubaraj Gyawali și Comitetul Permanent membrii Raghuji Gâfâi avut, de asemenea, puternic a ridicat problema de 10 puncte în plus Oli confidenti ca Bishnu Poudel, Subas Nembang și Prithvi Subba Gurung.

„Cred că există un fel de spirală a tăcerii în stilul lui Oli de a-și impune deciziile în partid, care ar putea izbucni mai devreme sau mai târziu”, a spus Shyam Shrestha, un analist politic care urmărește politica stângă de zeci de ani. „Odată ce liderii nu reușesc să obțină poziții respectabile, vor începe să dezerteze Oli, ceea ce este probabil să se întâmple în timpul convenției generale a partidului.”

Un membru al Comitetului permanent a susținut, de asemenea, că un astfel de comportament al lui Oli ar încuraja mai mulți lideri UML să se alăture CPN (Socialist unificat) și pe cei care se pregăteau să se alăture UML să-și reconsidere planurile. „Mulți dintre susținătorii săi s-au săturat de comportamentul lui Oli și acest lucru va lovi puternic UML în viitoarele alegeri”, a declarat membrul Comitetului permanent cerând să nu fie numit temându-se de răzbunare. „Mă tem că UML ar putea pierde majoritatea locurilor din provincia 2, Valea Kathmandu și Sudur Paschim, pe lângă partea de Est a țării.”

Oli și-a exprimat în mod clar favoarea față de membrul Comitetului permanent Shankar Pokharel, pe care l-a făcut ministru șef al provinciei Lumbini, pentru a-l ridica ca nou secretar general al Partidului. Potrivit insideri, liderii inclusiv Ghanashyam Bhusal și Yogesh Bhattarai au fost împingerea Bishnu Poudel pentru a contracara Pokharel candidatura. Bhim Rawal și-a arătat deja interesul de a se opune candidaturii lui Oli în funcția de președinte al Partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.