Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Deuba îi cere lui Modi să deschidă noi rute aeriene pentru Nepal

Primul ministru Sher Bahadur Deuba și omologul său Indian Narendra Modi au purtat marți discuții pe marginea conferinței climatice COP26 de la Glasgow, Scoția.

În timpul întâlnirii, prim-ministrul Deuba a solicitat sprijinul și cooperarea Indiei pentru a deschide trei noi rute aeriene peste India, a declarat Secretarul de Externe Bharat Raj Poudyal la telefon de la Glasgow.

„Primul ministru Indian a luat cererea noastră pozitiv”, a spus Poudyal.

Nepal a cerut Indiei să deschidă oficial noi rute aeriene peste India din Bhairahawa, Nepalgunj și Mahendranagar în timpul vizitei primului ministru indian Narendra Modi la Kathmandu în 2014.

Noile rute aeriene ar facilita zborurile internaționale a propus aeroporturi internaționale în Bhairahawa, Pokhara și Nijgadh, potrivit oficialilor.

În iunie 17, 2018 India a furnizat noi rute de intrare aeriană către Nepal peste Biratnagar și Janakpur. Cu permisiunea, zborurile internaționale care vin în Nepal pot utiliza rutele de intrare a aerului Estic peste Biratnagar și Janakpur. Înainte de aceasta, zborurile internaționale legate de Nepal urmau să intre în spațiul aerian nepalez doar din Simara.

Deuba a solicitat, de asemenea, sprijinul Indiei pentru reluarea timpurie a exportului de îngrășăminte chimice în Nepal, deoarece ambele părți așteaptă să semneze un acord oficial. În iunie, oficialii nepalezi și indieni au discutat despre semnarea unui acord pe cinci ani pentru furnizarea de îngrășăminte chimice în Nepal.

Conform acordului propus, Nepalul poate cumpăra până la 200.000 de tone de îngrășăminte chimice, în mare parte uree, pe an de la vecinul din sud, fără a emite o licitație globală. Suma va fi suficientă pentru a satisface necesarul anual de îngrășăminte de 30% din Nepal. Achiziția va fi făcută de la guvern la guvern de către compania de producție agricolă de stat. În timpul unei întâlniri în luna iunie, în Delhi, India a dat aprobarea pentru o imediată a ofertei de 30.000 de tone de uree și 20.000 de tone de di-fosfat de amoniu (DAP) în Nepal pentru a satisface cererile de sezon, dar nu a existat nici un progres pe frontul de atunci.

Aceasta este prima întâlnire dintre Deuba și Modi în patru ani.

Mai multe surse au spus pe Post că cei doi au discutat despre schimbul de vizite la nivel înalt între cele două părți, cooperarea în Covid vaccin și rezolvarea problemelor restante între Nepal și India, prin diferite canale, printre alte lucruri.

„Cei doi prim-miniștri au avut o întâlnire fructuoasă. Am discutat despre consolidarea nostru de relații multi-fațete, inclusiv Covid vaccin aprovizionare în Nepal, schimb de vizite la nivel înalt și rezolvarea de probleme nerezolvate”, a spus Poudyal.

În ceea ce privește vaccinul Covid, Modi a promis să furnizeze vaccinul Covid conform cererii și cererii Nepalului, potrivit oficialilor.

Nu a avut loc nicio discuție specifică cu privire la vizitele la nivel înalt din partea ambelor părți, dar există întotdeauna perspective de astfel de vizite în viitor din partea ambelor părți, a declarat un alt oficial nepalez.

„În primul lor angajament de PM Deuba preluat mandatul, cei doi lideri au discutat despre modalitățile de a consolida noastre bilaterale strânse legături,” Arindam Bagchi, purtătorul de cuvânt India Ministerul Afacerilor Externe, pe twitter. „De asemenea, s-a discutat despre climă, Covid-19 și s-a decis să colaboreze pentru recuperarea post pandemică.”

Deuba mulțumit, de asemenea, Modi pentru India a continuat suport pentru Nepal dezvoltare eforturile, post-cutremur de recuperare și de așteptat tip similar de sprijin și de cooperare în viitor, a declarat Poudyal.

“…Lor a fost o întâlnire fructuoasă, în care diferite probleme, inclusiv un efort colectiv împotriva COVID-19 și lucrează împreună pentru a depăși schimbările climatice au fost discutate,” un tweet de India Prim-Ministru a menționat, după întâlnirea dintre Deuba și Modi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.