Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Delhi deschide ușa pentru Nepal să vândă energie pe piața bursieră a energiei din India

India, pentru prima dată, a deschis ușa pentru Nepal să-și vândă energia electrică pe piața de schimb de energie din India, după lobby-ul persistent din partea Kathmandu, întrucât Autoritatea de Energie Electrică din Nepal este acum în măsură să-și vândă surplusul de energie.

Ministerul Energiei, Resurselor de Apă și de Irigare, a spus într-o declarație că Indian autoritatea Centrală Autoritatea de energie Electrică—pe luni a decis să permită Nepal să-și vândă 39 MW de energie electrică produsă de 24 MW Trishuli Proiect Hidroenergetic și de 15MW Devighat Proiect Hidroenergetic din India Schimb de Energie Limitată (IEX), după ce a primit un semn de la India Ministerul de Putere. Ambele proiecte au fost dezvoltate cu ajutorul vecinului din sud.

Nepal a primit deja aprobarea din partea Indiei pentru a achiziționa energie electrică de la IEX. În aprilie, India și-a deschis piața de schimb de energie în Nepal doar pentru vânzarea de energie electrică în Nepal.

„În urma aprobării indiene ca Nepalul să-și exporte energia electrică, comerțul cu energie între cele două țări a intrat într-o nouă fază”, a declarat Ministerul Energiei, resurselor de apă și irigațiilor.

Gokarna Raj Pantha, purtător de cuvânt comun al ministerului, a declarat pentru The Post că Autoritatea de electricitate din Nepal va putea acum să participe la o licitație în IEX în fiecare zi pentru a vinde energie.

„NEA va participa acum la licitația de la IEX de la 10-12am în fiecare zi pentru a vinde energie electrică”, a spus ministerul. Conform Acordului bilateral, Nepal a numit NTPC India Vidyut Vyapar Nigam Limited ca reprezentant pentru a participa la licitație.

Potrivit Madhu Bhetuwal, purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei, Indian asemenea, autoritatea a studiat Nepal propunerea de a vinde energie electrică generată de alte două proiecte de energie, inclusiv 456MW Superioară Tamakoshi Proiect Hidroenergetic.

Aproximativ două luni în urmă, puterea de utilitate a propus ca electricitatea generată de energia hidroelectrică proiecte, inclusiv Superioară Tamakoshi, Superioară Bhotekoshi, Buddha, Trishuli, și Devighat, combinate a căror capacitate de producție totaluri 621.1 MW, să fie scoase la licitație în India de putere pe piața de schimb. Oficialii Nepali au declarat că permisiunea guvernului Indian de a permite Nepalului pe piața schimbului de energie a fost un răgaz uriaș pentru NEA, care se confruntă cu o pierdere de putere pentru mai mult de două luni.

Nepal a devenit o țară excedent de energie încă de la 456mw Upper Tamakoshi hidroenergie proiectul a intrat în funcțiune în luna August.

Potrivit NEA, Nepal are acum surplus de energie chiar și în timpul orelor de vârf, de obicei între 7 și 8 pm. Cererea de vârf se ridică la 1.500 MW. În prezent, țara produce 2.000 MW de energie electrică, din care 1.900 MW sunt generați din proiecte hidroenergetice.

Kulman Ghising, directorul general al autorității, a declarat pentru The Post la începutul lunii trecute că doar 900mW-1,100 MW au fost consumate în timpul nopții la ore cu cerere redusă. În timpul zilei, 1.200 MW până la 1.300 MW au fost consumate atunci când cererea a fost cea mai mică.

Proiectele care se bazează pe râuri mici și pâraie ale căror origini nu sunt Himalaya nu produc în prezent energie electrică la capacitate maximă datorită reducerii nivelului apei după sfârșitul sezonului musonic, potrivit Suresh Bahadur Bhattarai, purtătorul de cuvânt al NEA. Fără nicio cale de export, unele centrale reduc producția de energie electrică, ceea ce experții spun că este un paradox pentru o țară care a suferit întreruperi critice de energie până acum câțiva ani.

Bhetuwal a spus că Nepal explorează, de asemenea, opțiunile de vânzare a energiei electrice în India în cadrul unui acord de cumpărare de energie pe termen lung în sezonul ploios, pe lângă opțiunea actuală de vânzare pe piața bursieră a energiei din India.

„Mecanismele bancare energetice pot fi un răspuns pentru a aborda problema tranzacționării energiei pe termen lung”, a spus el. În decembrie 2018, două țări au convenit să înființeze un sistem bancar energetic care să împiedice vărsarea energiei electrice generate în țară atunci când producția depășește cererea.

Banca de energie implică schimbul de energie electrică pentru energie electrică în loc de numerar. În cadrul acestui mecanism, o țară exportă energie electrică în cealaltă atunci când are un excedent, iar importurile înapoi aceeași cantitate de energie atunci când are un deficit.

Dar nu s-au înregistrat prea multe progrese în implementarea acestei practici, în ciuda faptului că Nepalul a ridicat această problemă cu India în forumuri bilaterale, potrivit oficialilor Nepali.

Chiar dacă India a deschis acum ușa Nepalului de a-și comercializa energia electrică pe piața bursieră a Indiei, în prezent există două acorduri separate de tranzacționare a energiei electrice cu India la scară mică.

Unul este mecanismul de schimb de energie cu Statele Bihar și Uttar Pradesh din India. În cadrul acestui mecanism, cele două țări pot cumpăra energie electrică una de la cealaltă după cum este necesar. Prețul a fost stabilit la INR6.18 pe unitatea de tranzacționare [de cumpărare sau de vânzare] putere prin 132kV linie de transmisie și INR6.65 pentru tranzacționare prin 33kV linie de transmisie.

„Cumpărăm energie doar în timpul iernii, iar acest mecanism s-a dovedit a fi bun pentru noi, deoarece este ca și cum am lua puterea dintr-un proiect de rezervor”, a declarat Ghising pentru Post la începutul lunii octombrie. Pentru proiectele hidroenergetice de tip rezervor, autoritatea a aprobat un preț maxim de Rs12.40 pe unitate.

Potrivit Ghising, Nepal este în prezent de vânzare 150mW la 200mW de energie electrică ori de câte ori partea indiană face o cerere. Nepal a cumpărat, de asemenea, energie electrică din India în cadrul acordurilor de cumpărare de energie pe termen scurt din regiunile Dhalkebar și Tanakpur. Dar oficialii spun că acest mecanism nu este suficient pentru tranzacționarea puterii la scară largă.

Oficialii Nepali spun că achiziționarea de energie electrică din Nepal ar fi mai puțin costisitoare pentru India, prețurile energiei crescând brusc din cauza lipsei de cărbune.

„Putem oferi un preț în intervalul INR5 pe unitate, care va fi mai puțin costisitor pentru India, iar acest lucru va echilibra prețurile energiei acolo și va stimula economia indiană”, a declarat Ghising pentru Post. „De fapt, India care cumpără puterea Nepalului este o situație câștig-câștig pentru ambele țări.”

Puterea care urmează să fie exportată în India este o energie curată, care ar contribui la ambiția Indiei de a-și crește substanțial ponderea energiei regenerabile, potrivit oficialilor nepalezi. Premierul Indian Narendra Modi a promis marți la Conferința ONU privind schimbările climatice din Scoția că India își va reduce emisiile la zero până în 2070. Zero Net, sau devenind neutru din punct de vedere al carbonului, înseamnă a nu adăuga la cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă.

Între timp, Nepal ia, de asemenea, măsuri pentru creșterea consumului intern de energie electrică. Comisia de reglementare a energiei electrice a redus tarifele la energie electrică pentru gospodării cu 2.84 la sută în medie începând cu 17 noiembrie. Potrivit Comisiei, tarifele au fost reduse cu 40.69 la sută pentru alimentarea instalațiilor de irigare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.