Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Campania depășește o problemă de îngrijorare pe fondul discuțiilor despre noi alegeri

Până la 283 de administrații locale își vor finaliza mandatul de cinci ani în luna mai a anului viitor. Conform calendarului, mai sunt șapte luni până la următorul vot pentru alegerea conducerii la nivel local. Alegerile pentru administrațiile locale au fost finalizate în septembrie 2017.

De asemenea, există puțin peste un an pentru ca țara să-și aleagă noile adunări provinciale și parlamentul federal.

Rapoartele privind cheltuielile electorale arată că miliarde de rupii au fost cheltuite în sondajele anterioare care au ales trei niveluri de guvernare pentru prima dată în istoria țării.

Un studiu realizat de Comitetul de observare a alegerilor, Nepal, a arătat că alegerile devin o afacere costisitoare, deoarece guvernul, partidele politice și candidații au cheltuit în total 131,63 miliarde RS în alegerile anterioare.

Raportul a arătat că guvernul a cheltuit miliarde Rs34.72 în timp ce candidații și susținătorii lor au cheltuit în total miliarde Rs96.91. Dacă cifrele din comisie sunt ceva de trecut, costul per alegător în timpul alegerilor din cele trei niveluri de guverne a fost de Rs8,492. La alegerile din 2017 au fost în total 15 427 938 de alegători eligibili.

Un alt studiu, raportul comisiei a arătat Rs69.42 miliarde au fost cheltuite în cele trei faze ale alegerilor locale singur cu per alegător costul ridicându-se la Rs4,923. Creșterea cheltuielilor în alegeri a fost criticată atunci când rapoartele au fost publicate cu patru ani în urmă. Pe măsură ce noile alegeri se apropie, experții sugerează că țara ar trebui să adopte politici de reducere a cheltuielilor.

Surya Nath Upadhyay, fost comisar șef la Comisia pentru investigarea abuzului de autoritate, a declarat că cheltuielile cu sondajele nu pot fi verificate decât dacă Comisia Electorală se opune puternic.

El a spus că extravaganța în publicitatea electorală poate fi controlată prin alocarea unui anumit timp în mass-media de stat, pe baza puterii partidelor pentru campania lor, oprind în același timp alte tipuri de publicitate.

Pe măsură ce partidele cheltuiesc sume uriașe de bani în mitinguri, Upadhyay spune că ar trebui să existe Condiții puternice pentru permisiune înainte de a organiza mitinguri electorale, cum ar fi limitarea numărului de participanți.

„Finanțarea electorală a partidelor de către donatori ar trebui să fie, de asemenea, în avizul Comisiei Electorale”, a spus el. „Comisia ar trebui să înființeze o entitate separată pentru a monitoriza cheltuielile electorale.”

Legea Comisiei Electorale, 2017 autorizează Comisia să descalifice candidatul în cazul în care încalcă plafonul de a petrece în alegeri.

Comisia impune o amendă dacă un candidat cheltuiește mai mult decât suma prescrisă. În cazul în care candidatul nu plătește amenzile stabilite, secțiunea 26 (1) din Lege autorizează Comisia să-l descalifice de la participarea la orice alegeri timp de până la șase ani.

Comisia are, de asemenea, autoritatea de a descalifica un candidat ales pentru neplata acestor amenzi, conform Secțiunii 26 (5) din Lege.

Observatorii spun că este dificil să se verifice depășirea cheltuielilor în alegeri dacă partidele politice nu susțin ideea, iar Comisia Electorală este suficient de îndrăzneață pentru a acționa independent.

Shree Hari Aryal, fost președinte al Transparency International, Nepal, a declarat că screening-ul ar trebui făcut chiar de la selectarea candidaților pentru a controla cheltuielile excesive.

„Cheltuielile vor fi controlate automat dacă sunt selectați candidați cinstiți”, a declarat Aryal pentru Post. „Trebuie să existe prevederi stricte pentru a nu permite persoanelor viciate să conteste alegerile.”

Aryal, a spus Partidelor Politice existente Act, 2017 și Comisia Electorală Legea trebuie să fie modificată pentru a include dispozițiile de candidat screening, proprietate divulgarea de candidați, și deține părți respective responsabili pentru candidații lor.

Candidații la orice alegeri sunt în prezent scutiți de la divulgarea detaliilor lor de proprietate.

Experții în domeniul afacerilor electorale sugerează crearea unui fond de piscină și furnizarea de bani partidelor și candidaților pe baza cotei lor de vot în alegerile anterioare.

În 2003-04, ministrul Finanțelor de atunci, Prakash Chandra Lohani, în bugetul fiscal a introdus fonduri de stat pentru partidele politice. Potrivit propunerii sale, guvernul va acorda granturi partidelor politice naționale cu două luni înainte de alegeri în baza voturilor pe care le-au primit la recentele alegeri pentru Camera Reprezentanților.

Conform propunerii, fiecare vot ar reprezenta Rs20. Propunerea a permis, de asemenea, părților să strângă bani prin donații de la întreprinderi, cu condiția ca sursa acestor donații să fie transparentă.

Cu toate acestea, planul nu a fost niciodată pus în aplicare.

Dolakh Bahadur Gurung, un fost comisar la Comisia Electorală, a spus că crearea unui bazin de fond de către guvern și un coș de fondul de private și a altor donatori-ar ajuta verificați petrece timpul alegerilor și urmări, de asemenea, sursa de bani cheltuite în campaniile electorale.

El a spus că, în timp ce fondul guvernului are banii din cofrele statului, trebuie să existe un fond de coș separat în care donatorii privați își pun banii.

Banii colectați în fondul de coș, a spus Gurung, ar trebui distribuiți între partide în funcție de mărimea și puterea lor din alegerile anterioare.

„Cred că sectorul privat ar fi gata să pună banii în Coș dacă guvernul anunță scheme precum scutirea de impozit pentru participarea lor”, a declarat el Pentru Post. „Acest lucru nu va controla doar cheltuielile, ci va face ca finanțarea partidelor politice să fie transparentă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.