Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Amânarea întâlnirii casei fără motive convingătoare, o tendință greșită care continuă

O întâlnire a Camerei Reprezentanților solicitată pentru 26 octombrie a fost amânată cu două zile, invocând că data a intrat în conflict cu convențiile la nivel local ale opoziției CPN-UML.

Marți, Secretariatul Parlamentului a declarat că ședința Camerei a fost amânată la solicitarea UML.

„Secretariatul Parlamentului s-a consultat cu partidele de la guvernare înainte de reprogramarea ședinței camerei. Camera funcționează în coordonare între părți”, a declarat Roj Nath Pandey, purtătorul de cuvânt al secretariatului.

Parlamentul a fost în mare parte paralizat încă de la începerea actualei sesiuni din septembrie 8, din cauza perturbărilor create de UML. Cel mai mare partid din Parlamentul a încercat în mod repetat să stymie Casa întâlnirea din prima zi în semn de protest împotriva Vorbitor Agni Prasad Sapkota, refuzul de a lua măsuri împotriva a 14 a sa fuga de parlamentari, care au format propriul partid, CPN (Socialist Unificat).

Cu excepția aprobării unor proiecte de lege legate de bugetul național pe fondul agitației opoziției, cele 12 ședințe ale camerei inferioare au realizat până acum foarte puțin. Casa disfuncțională și-a amânat din nou ședința și, întâmplător, motivul este partidul de opoziție.

Experții în domeniul afacerilor parlamentare spun că ședințele camerei sunt convocate și amânate fără motive imperioase din cauza lipsei unui calendar al camerei.

„Nu este prima dată când ședința Camerei a fost amânată la cererea unei anumite părți”, a declarat som Bahadur Thapa, fost secretar la Secretariatul Parlamentului, pentru The Post. „Dacă ar fi existat un calendar al casei, ar fi putut fi verificate amânările întâmplătoare ale ședințelor parlamentare.”

Discuțiile pentru pregătirea unui calendar al casei se desfășoară încă din anii 1990, dar niciunul dintre liderii partidelor aflate la guvernare nu a luat problema în serios pentru a aduce unul și a-l pune în practică.

Un exemplu puternic al operațiunii Parlamentului dictat de capriciul unui partid este atunci când fostul guvern KP Sharma Oli a prorogat sesiunea bugetară a camerei în iulie anul trecut, fără a se consulta chiar cu vorbitorul.

Într-o țară în care cultura și practica democratică nu au înflorit, Parlamentul se desfășoară la cererea partidelor politice, a spus Thapa.

„UML ar fi trebuit să informeze la timp Secretariatul Parlamentului despre Convenția la nivel local a partidului, înainte de a fi anunțată data ședinței Camerei”, a spus el.

UML fixase datele pentru Convenția sa la nivel local cu câteva săptămâni înainte de finalizarea datei ședinței camerei inferioare.

Cu toate acestea, unii observatori nu consideră Convenția de la nivel local a UML un motiv suficient pentru a amâna ședința camerei. Ei spun că este greșit că UML își mobilizează parlamentarii federali la Convenția la nivel local atunci când țara a îmbrățișat deja Federalismul.

Taranath Ranabhat, un fost președinte, a spus cu Casa deja într-un abator, președintele și guvernul a fost imediat de acord să amâne întâlnirea, când UML-a făcut propunerea.

„Aceasta a fost făcută în interesul a trei partide—Secretariatul Parlamentului, guvernul și principala opoziție. Deoarece casa nu a fost deosebit de eficientă, nu a existat nicio problemă cu amânarea întâlnirii”, a spus Ranabhat.

El a spus că, deoarece nu există semne ale UML care să permită funcționarea fără probleme a casei, guvernul, pentru a evita conflictele ulterioare, va juca probabil în siguranță prin amânarea sesiunii în curs de desfășurare înainte de Festivalul Tihar.

Ministrul Afacerilor federale și Administrației Generale, Rajendra Shrestha, a declarat, de asemenea, că sesiunea casei va fi cel mai probabil prorogată până la sfârșitul acestei luni.

El a spus că sesiunea a continuat doar pentru că alianța de guvernământ dorește să aleagă un vicepreședinte.

„Dar sesiunea va fi prorogată înaintea lui Tihar, indiferent dacă vicepreședintele este ales sau nu”, a spus el. „Guvernul nu vrea să continue mult timp.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.