Ar trebui să înveți de la concurentul tău

Alegerile anticipate sunt în discuții, dar există complicații din belșug

O secțiune considerabilă a liderilor Congresului nepalez a fost batting pentru alegeri „anticipate” în aprilie-mai, propunând alegeri locale și provinciale în octombrie-noiembrie 2022. Ei cred că un astfel de aranjament ar putea ajuta la rezolvarea unor probleme interne, deoarece partea își planifică Convenția generală în noiembrie. Potrivit liderilor, alegerile parlamentare înainte de alegerile locale și provinciale ar putea fi de ajutor în gestionarea disputelor interne ale partidelor.

O alegere „timpurie” a fost în dezbatere între unele secțiuni ale partidelor de ceva timp. Există opinii diferite dacă este posibil.

Liderii coaliției de guvernământ, precum și experții constituționali și juridici spun că există provocări din belșug.

„După ce Casa prezent intră în al cincilea an, prim-ministrul poate dizolva camera și să declare alegeri, cu condiția că există un consens între alianța de guvernare și partidul de opoziție”, a spus Bipin Adhikari, fostul decan al Kathmandu Universitatea de Drept.

Actualul Parlament s-a întrunit pentru prima dată pe 5 martie 2018, fiind ales în urma alegerilor din noiembrie-decembrie 2017. Termenul de cinci ani va fi finalizat în martie 2023. Din punct de vedere tehnic, țara trebuie să meargă la urne pentru a alege un nou Parlament în noiembrie-decembrie 2022.

„Hotărârea Curții Supreme nu împiedică guvernul să anunțe alegerile cu șase luni înainte de încheierea mandatului de cinci ani al camerei. Dar pentru a face acest lucru, Primul Ministru trebuie să dizolve casa”, a spus Adhikari.

Poate premierul Sher Bahadur Deuba să dizolve casa doar de dragul alegerilor anticipate?

Nu există un răspuns ușor.

Pentru o dizolvare automată a casei, Deuba trebuie să piardă un vot de încredere. Deuba a câștigat votul de încredere în iulie 18 cu sprijinul parlamentarilor 184, în urma numirii sale în funcția de prim-ministru, conform unui ordin al Curții Supreme din iulie 12.

Multe în Nepaleză Congresul întreb pe ce motive morale Deuba va dizolva Casa în favoarea alegerilor anticipate, ca și partenerii săi de coaliție ar putea argumenta că lor „lupta” a fost de a asigura Parlamentul e plin pe termen lung.

Deuba numirea lui ca prim-ministru urmărit două dizolvări de către fostul prim-ministru KP Sharma Oli—în decembrie anul trecut și luna Mai a acestui an.

Partidul Comunist din Nepal (Centrul Maoist), CPN (Socialist unificat) și Partidul Janata Samajbadi sunt partenerii de coaliție ai lui Deuba. Ei au luptat împotriva Oli și a făcut eforturi pentru a instala Deuba argumentând că Oli a încercat să-l omoare casa prematur și că casa trebuie să completeze termenul său complet de cinci ani.

„Nu este posibil să se organizeze alegeri anticipate în aprilie-mai, așa cum sugerează unii”, a declarat Narayan Kaji Shrestha, un lider de centru Maoist. „Putem organiza alegeri cu șase luni înainte ca actualul Parlament să-și încheie mandatul complet în martie 2023. Dar alegerile parlamentare din aprilie-mai sunt puțin probabile. Nu vom putea justifica asta.”

Întrebat dacă alianța de guvernământ are în vedere un plan de organizare a alegerilor pentru trei niveluri de guvernare (local, provincial și federal), Shrestha a spus că nu a auzit despre asta.

Alianța Congresului-centru Maoist, susținută de Madhav Nepal, care conduce acum CPN (Socialist unificat) și Partidul Janata Samajbadi ar fi putut să-l detroneze pe Oli, dar neîncrederea și dezacordul dintre ei sunt profunde.

Madhav Nepal a format CPN (Unified Sociliast) pe 26 August după lupta sa de luni de zile împotriva lui Oli.

Insiderii spun că centrul Maoist, CPN (Socialist unificat) și Partidul Janata Samajbadi nu sunt dornici să organizeze alegeri parlamentare anticipate dintr—un singur motiv-niciunul dintre ei nu este încrezător în câștigarea unor locuri „suficiente”.

Deuba ar putea beneficia de alegeri anticipate. Și Oli va fi fericit să accepte alegeri anticipate, deoarece acest lucru justifică poziția sa declarată-este nevoie să se caute un nou mandat din partea poporului. La urma urmei, Oli a dizolvat casa de două ori pe aceeași premisă, care a fost vehement opusă de alte partide. Cu toate acestea, dizolvarea casei lui Oli a fost declarată neconstituțională de Curtea Supremă.

O modalitate prin care alegerile anticipate pot fi împinse asupra țării este aceea că Guvernul se transformă într-o minoritate. Dar Deuba are sprijinul partenerilor de coaliție care nu doresc alegeri anticipate.

Un lider din coaliția de guvernământ, a spus dacă Deuba ar asuma riscul de a „dizolva” Casa anticipate sondaje este o întrebare dificilă.

„Ce se întâmplă dacă partenerii de coaliție decid să nu participe la alegeri spunând că poziția lor declarată este că actualul Parlament trebuie să-și încheie mandatul”, a spus liderul care nu a dorit să fie numit temându-se de controverse.

Liderii apropiați de Deuba au declarat că „nimeni nu este de fapt împotriva alegerilor anticipate”.

„Oli a fost demis pentru aventurile sale. Constituția este pe drumul cel bun acum”, a spus Ramhari Khatiwada, un lider aproape de Deuba. „Nimeni nu va boicota dacă vor avea loc alegeri anticipate. Am sfătuit-o pe prim-ministru să organizeze alegeri parlamentare în aprilie-mai. Putem organiza apoi alegeri locale și provinciale în octombrie-noiembrie. Aceasta va onora, de asemenea, verdictul Curții Supreme.”

Potrivit lui Khatiwada, doar un nou mandat poate asigura stabilitatea politică.

„Oricum, de ce guvernul ar trebui să-și asume riscul de a deveni nepopular prin conducerea actualului guvern pentru o lungă perioadă de timp, când alegerile anticipate pot fi benefice pentru Partidul Nostru”, a spus Khatiwada.

Mulți din cadrul Congresului ar putea fi de acord cu Khatiwada, deoarece consideră că anti-incumbența poate dăuna partidului dacă guvernul durează mult, dar unii sunt morți împotriva sondajelor timpurii.

„Putem organiza alegeri cu câteva luni înainte ca casa să-și încheie mandatul de cinci ani”, a declarat Ram Chandra Poudel, care conduce o tabără rivală în Partidul Congresului. „Organizarea alegerilor în aprilie-mai vine cu o mulțime de complicații juridice și ar reflecta, de asemenea, prost asupra partidului nostru, deoarece noi am fost cei care am cerut să lăsăm casa să-și încheie mandatul complet când Oli a încercat să-l omoare de două ori.”

Upendra Yadav, președintele Partidului Janata Samajbadi, a mai spus că alegerile din aprilie-mai sunt puțin probabile.

„Nu există nicio șansă de a organiza alegeri în aprilie-mai și nu ar trebui să existe nimic de genul alegerilor anticipate, deoarece camera trebuie să-și încheie întregul mandat”, a declarat Yadav pentru The Post. „Coaliția de guvernământ a finalizat recent extinderea Cabinetului. Nu s-a discutat despre alegerile anticipate între partenerii de coaliție.”

Experții în materie constituțională și juridică spun că, din moment ce partidele nepaleze au tendința de a nu da două vorbe despre statul de drept, cu atât mai puțin spus despre ele este cu atât mai bine. Dar în ceea ce privește alegerile anticipate, pe lângă obstacolele legale, un consens între partide este, de asemenea, puțin probabil, potrivit acestora.

„Chiar dacă actualul prim-ministru reușește să ia opoziția în încredere pentru alegerile anticipate, nu există nicio certitudine că partenerii săi de coaliție vor fi de acord cu aceasta”, a declarat Adhikari, profesorul de drept. „Mă îndoiesc că liderii coaliției sunt pregătiți să meargă la alegerile parlamentare din aprilie-mai.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.